Bakım ve Güzellik

Yüz Anatomisi Kemik Yapısı

Yüz Anatomisi Kemik Yapısı incelendiğinde Allah’ın bizlere bahşettiği muhteşem bir mimari ortaya çıkmaktadır. Bu mimariye yakından bakıp yüz anatomisi hakkında merak edilenleri öğrenelim.

Müşteri için gerekli makyaj tipine karar vermek için yüz şeklinin dikkate alınması önemlidir. Yüz şeklini, kemik ile deri arasında bulunan deri altı yağ ve kaslardan oluşan yumuşak dokunun derinliği ile kafatasındaki yüz kemiklerinin biçimi belirler. Yıllar geçtikçe yüz şeklinin görünümü değişir. Yüz kaslarının sürekli olarak belirli hareketleri tekrarlamasının sebep olduğu yüz derisindeki mimik çizgilerinin yavaş yavaş artması cildin yaşlanmaya başladığını gösteren ilk belirtilerdir.

Kafatası Kemikleri

Kafatası 22 kemikten oluşur, kafatası kemikleri ve yüz kemikleri olmak üzere ikiye ayrılır. Kafatası kemikleri beynin bulunduğu, 8 kemikten oluşan koruyucu bir kutudur. Kafatasının tek oynak kemiği olan alt çene, çiğneme ve konuşmayı mümkün kılacak şekilde iki yandan kafatasına bağlıdır. Diğer bütün kemikler arasında dikiş yerini andıran testere ucuna benzeyen birleşme çizgileri ile birbirlerine sıkı sıkıya bağlıdır.

Kafatasını Oluşturan Kemikler;

  • Alın Kemiği (frontal): Alnı ve kafatasının ön kısmını oluşturur. Ufak açıklıklarla burun boşluklarına bağlı kemikleri hafifleten ve sesin yankılanmasını sağlayan iki geniş hava boşluğu olan sinirleri içerir. Sinirler soğuk algınlığını takiben iltihaplanabilir.
  • Yan kafa kemikleri (parietal): Kafasının üstünde, orta çizgide birleşen, kafatasının üst ve yan kısımlarını oluşturan bir çift olan kemiktir.
  • Arka kemik (occiptal): Kafatasının temel arka kemiğini oluşturur, omuriliğin geçtiği “ foramen magnum” adı verilen geniş bir açıklığı vardır.
  • Şakak Kemiği (temporal): Kafatasının alt kenarını oluşturur, kulak boşlukları vardır. Her iki şakak kemiği kendini takip eden çene kemiği ile birleştiği yerde çıkıntılıdır, çift kemiklerdir. Bu bölgeler kulakların alt ön kısmında yüzün her iki tarafında hissedilen elmacık kemiklerini oluşturur.
  • Temel Kemik (sphenoid): Kafatası temelinin büyük bölümünü oluşturur, Kafatasının yanlarını oluşturan, kanat uçları ile yarasa şeklinde kemiklerdir. Alın kemiği ile şakak kemikleri arasındadır.
  • Kalbur kemiği (ethmoid): Kafatasını oluşturan küçük, düzensiz bir şekli bulunan kemik, burnun üst kısmı ile göz çukurlarının iç duvarlarını oluşturur. Bu kemik şekilde gösterilmemiştir.
Kafatası Kemikleri

Yüz Kemikleri

Yüzde 14 adet kemik vardır, ancak bunların sadece 7 tanesi yüz şeklini belirler.

Bunlar:

  • Bir çift küçük burun kemiği (osnasale): Burun kemerini oluşturur. Burnun geri kalan kısmı kemikten daha esnek ve daha yumuşak olan kıkırdaktan oluşur. Kıkırdak burnun alt kısmının şeklini belirler.
  • Bir çift elmacık kemiği (oszygomatic): Yanak kemiklerini oluşturur. Elmacık kemikleri yüzün her iki yanında yanak kemiklerini, elmacık kemiklerine bağlar. Elmacık kemiklerinin yeri elmacık köprüleri aşağı, yüze doğru takip edildiğinde kolaylıkla bulunabilir. Yanak kemiklerinin üst çene kemiği üzerinde çıkıntı oluşturduğu hissedilebilir.
  • Bir çift üst çene kemiği (osmaxillae): Ağzın çatısıdır ve üst dişlerin bulunduğu üst çeneyi oluşturur.
  • Alt çene kemiği (osmandibula): Bulunduğu alt çeneyi oluşturur ve alt dişleri şakak kemiği ile birleşerek konuşma ve çiğnemeyi sağlayan hareket edebilir eklemlerdir.

Diğer 7 adet yüz kemiği (göz çukurlarında bulunan iki gözyaşı kemiği, burnun arkasındaki koni biçimindeki iki kemik, ağız çatısındaki iki damak kemiği ve burun delikleri arasındaki burun direğini oluşturan kemik) yüz şeklinin belirlenmesinde bir fonksiyonları yoktur.

Temel Yüz Şekilleri

Avrupalılar için altı temel yüz şekli vardır.

  • Oval yüz
  • Yuvarlak yüz
  • Kare yüz
  • Dikdörtgen yüz (uzun yüz)
  • Kalp şeklinde yüz (ters üçgen yüz)
  • Üçgen yüz

Bazı yüz şekilleri bunların karışımı olabilir. Afrikalı ve Asyalılarda yüzün belli bölümleri altı temel yüz şekline uygun olmayabilir. Kemik yapısı ve yüzün derinliği farklı olabilir. Afrikalılarda yanak kemikleri yüksektir. Çene öne doğrudur, iri ve dolgun dudakları vardır. Burun kemikleri daha düzdür. Siyah deride aydınlatma işlemi gölgelendirmeden daha etkilidir. Asyalılarda yüz şekilleri değişiktir. Genellikle oval, düz ve yuvarlaktır. Göz makyajına daha fazla özen gösterilmeli, gözler ön plana çıkarılmalıdır. Çinlilerin yüzleri genellikle yuvarlak, burunları düzdür. Gözleri küçük, dudakları dolgundur.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu