Bakım ve Güzellik

Kamuflaj Makyajı Nedir, Nasıl Yapılır? En Kapsamlı Bilgiler

Kamuflaj Makyaj dövmesi olanlar başta olmak üzere gençlik döneminde kolunda (Faça) Jilet izi olanlarında rahatlıkla kullanıp, vücutlarında ki izleri yok edebilecekleri çok iyi bir yöntemdir. Buyurun tüm detayları ile Kamuflaj makyajı nedir? Nasıl yapılır inceleyelim.

Kamuflaj Tanımı

Kamuflaj” kelimesi Fransızca kökenli askeri bir terim olup, “saklanma-gizlenme” anlamında kullanılmaktadır. Kozmetik alanında ise kamuflaj, yüksek örtme gücüne sahip, sürtünmeye ve terlemeye dayanıklı olan, cilde uyumlu ve cildin nefes almasını sağlayan, her cilt tipine uygun renk tonlarıyla hazırlanan kozmetiklerle uygulanan makyaj olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca kamuflaj makyaj yüzdeki, vücut ve boyundaki kusurları gizlemek amacıyla uygulanan makyaj olarak da bilinmektedir. Kamuflaj prensipleri sahne makyajından uyarlanan bir illizyon sanatı olarak da tanımlanmaktadır.

Kamuflaj Makyaj Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Kamuflaj Makyaj Konusunda Bilinmesi Gerekenler

Kamuflaj Makyajında Nelere Dikkat Edilmelidir

Kamuflaj makyajında en çok dikkat edilmesi gereken şey bu makyajın geceleri muhakkak çıkartılmasıdır. Yağlı temizleme krem ve losyonları temizleme işlemi için uygundur. Bu temizleme işleminden sonra cilt bol su ile yıkanmalıdır. Vücuda uygulanan ürünler ise 3–4 gün vücutta kalabilir.

Kozmetik Kamuflaj İçin Öneriler Nelerdir?

İdeal sonuca ulaşabilmek için bir pratik dönemi gereklidir. Bazı ülkelerde hastanelerde ve kozmetik kamuflaj kliniklerinde hastaların bu ihtiyaçları karşılanmaktadır. Bir çok ülkede sponsorları makyaj firmaları olan TV programlarında kozmetik kamuflaj hakkında bilgi verilmekte, bu programlardan bazıları kanser dernekleri tarafından desteklenebilmektedir.

  • Standart günlük makyaj malzemeleri kamuflaj makyajı yapmak için kullanılabilir.
  • Önemli olan bu malzemelerde koku maddeleri olmaması ve alerji yapmama güvencesinin bulunmasıdır.

Kamuflaj Makyajın Dekoratif Makyajdan Farkı Nedir?

Kamuflaj makyaj kozmetikleri, özel içerikli ürünlerdendir. Dekoratif makyaj kozmetiklerinden daha üstün kapatıcı özellik taşırlar. Su geçirmeme, şeffaf olmama gibi çeşitli özelliklerinin yanı sıra uygulandıkları yüzey üzerinde çeşitli makyaj tekniklerinin kullanılmasına da olanak sağlarlar. Bunun yanında kamuflaj makyaj sadece yüzde değil, eller, bacaklar gibi vücudun farklı bölgelerinde de kullanılır.

Kamuflaj Makyaj Uygulandığı Durumlar

Doğuştan, travmatik ya da cerrahi sebeplerden dolayı yüzlerinde ve vücutlarında hat ve renk kusurları olan kişiler, kamuflaj makyaj uygulamasından yararlanabilmektedir. Kozmetik kamuflaj doğuştan olan izler, yara izleri, pigmentlerden kaynaklanan kusurlar, yanık izleri, akneden kalan izler, dövmeler, benler ve ameliyat sonrası yara izleri üzerinde uygulanabildiği gibi bazı cilt rahatsızlığı olan hastaların iyileşme safhasında da bu kozmetik yöntemlerden faydalanılabilmektedir.

Kamuflaj Makyaj Uygulamaları Sırasında Veya Sonrasında Karşılaşılabilecek Sorunlar

Genellikle uygulama sonrasında bir problem çıkmamakla birlikte bazen bir takım sorunlarla karşılaşılabilir.

Siyah Nokta

Kamuflaj makyaj kozmetikleri yüksek oranda yağ içerdiklerinden siyah noktaya sebep olabilmektedirler. Her ne kadar ürün pazara sunulmadan gerekli testlerden geçirilse de, uygulama yapılacak bölgeye ürünün denenmesi önemlidir.

Akne

Kamuflaj makyaj kozmetikleri, özellikle yağlı ve hassas ciltlerde, akneye sebep olabilmektedir. Kozmetiklerin sebep olduğu akne, follicular ostia’nın zedelenmesine bağlı olarak ortaya çıkarken, siyah nokta, yağ foliküllerinin tıkanmasından kaynaklanmaktadır. Kamuflaj kozmetikleri uzun süreli kullanıldığından ve emici özelliğe sahip olduğundan ki bu emici özellikte uygun kapamayı ve su da bozulmama özelliğini sağlamaktadır, siyah noktadan çok akneye sebep olabilmektedir.

Kamuflaj makyaj kozmetikleri yağlı (parafin) olduklarından, nemli havalarda, ekrin ter bezlerinin cilt yüzeyindeki kanallara doğru olan ter akışını engellemekte ve bu da akne oluşumuna neden olabilmektedir.

Alerji

Kamuflaj makyaj kozmetiklerinde kullanılan maddelerin formüllerinin kokusuz olması ve koruyucu konsantrasyonunun düşük olması, alerjik özelliği azaltmaktadır. Ancak yine de kamuflaj kozmetikleri alerjiye sebep olabileceğinden kullanılmadan önce mutlaka test edilmesi gerekmektedir.

Kamuflaj Makyaj Uygulamaya Hazırlık

Kamuflaj Makyaj Uygulamaya Hazırlık

Cildi Hazırlama

Kamuflaj makyaj uygulamasında ilk aşama temizleme, tonik ve nemlendirici ile cildin hazırlanması, uygulama yapılacak kişinin cilt yapısına uygun olarak seçilen temizleme solüsyonu ardından, ciltte herhangi bir artıkla karşılaşılmaması için uygulamaya tonikle devam edilir. Kamuflaj makyaj kozmetiği sürülmeden önce, nemlendirici uygulanır, ciltte birkaç dakika bekletilir. Kamuflaj makyaj uygulamasına geçilmeden önce, cildin yüzeyinde nemlendirici kalmamasına, aksi takdirde daha sonra uygulanacak olan kapatıcı kozmetik ile nemlendiricinin birbirine karışarak, sonucu olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır.

Önerilen bu uygulama yüze de yapılacak kamuflaj uygulamalarında tercih edilir. Özellikle eller ve bacaklarda vücut için kullanılan kamuflaj malzemeleri tercih edilir. Bu ürünlerde nemlendirici etki olduğu için ayrıca öncesinde bir çalışma yapmak gerekmez.

Kozmetik Kamuflajda Kullanılan Kozmetikler

1- Kapatıcı Makyaj Kozmetiğinin Kullanımı

Kapatıcı makyaj kozmetiği (Kamuflaj makyaj fondöteni) uygulamasına geçilmeden önce, uygulama yapılacak kişinin, doğal cilt rengi göz önünde bulundurularak hazırlanan karışımın, rengin kalitesinin düşmemesi ve bulanık bir renk karışımının oluşmaması açısından 3 renkten fazla olmaması uygun görülmektedir. Oldukça katı olan kapatıcı makyaj kozmetiğinin, elin sıcaklığından faydalanmak için, el üzerinde hazırlanabileceği, hazırlanan karışımın, uygulama yapılacak bölgeye küçük, yumuşak, dairesel hareketlerle sürülmesi ve kusurlu olan kısım yeteri kadar kapatıldıktan sonra üzerinde tekrar durulmaması, ancak kapatma işlemi yeteri kadar sağlanamazsa, kalınlığı sağlamak amacıyla ikinci kez hafif vuruşlarla uygulamaya devam edilebilmektedir.

Bu kozmetikler;

  • Kapatıcılar: (Concealer): Kapatıcılar fondötenlere göre daha kalın ve daha opak malzemelerdir. Bu malzemeler ameliyat izlerini, çeşitli izleri ve morlukları etkin biçimde kapatırlar. Genellikle kremsi yapıdadırlar ve birçok tonu vardır. Bazen de bir takım renk düzenleyicilerle de karıştırılabilirler.
  • Renk düzenleyiciler: Bu malzemelerden sarımsı tonda olanlar, kırmızımsı renk ve morlukları kapatmak için kullanılır. Morumsu renkte olanlar ise derinin sarımsı rengini, yeşil renk düzenleyiciler ise kızarıklıkları nötralize ederek daha kahverengimsi bir renk oluştururlar.
  • Kapatıcı Krem: Renklendirilmiş krem fondötendir. Pudra (talk kaolin)içerir. İstenilen kapatma oranına göre kıvamı değişir. Oldukça yoğun ve macun kıvamındadır. Koyu kapatıcı kremler küçük bölgelere uygulanmalıdır, geniş yüzeyleri kapatmak uygun değildir. Bej renginin çeşitli tonlarında bulunabilirler.
  • Kapatıcı Çubuklar: Kapatıcı kremlerle aynı bileşimleri içerirler ancak mum oranları daha fazladır. Tipik bir kapatıcı çubuk %55 pudra (talk kaolin) ve pigmentler içerirler (demir oksit ve titanyum dioksit),%44 mineral yağlar ve mumlar, %1 su içerirler. Genellikle beyaz ve bejin çeşitli tonları da bulunabilirler. Kapatıcı çubuklar bazen makyajdan önce, siyah ciltlerde cildin rengini yüzün her bölgesinde eşitlemek için kullanılabilirler.
  • Yeşil Düzeltici Kremler: Renklendirilmiş krem fondötenlerdir. Yapımlarında pigment içeren kromyum oksit veya yeşil boya kullanılır. Yüzün istenmeyen kırmızılıklarını kapatmak için hazırlanırlar. Yeşil pigment, kırmızı rengi emer ve cildin yüzeyinde kusurlar oluşmasını önler.

2- Sabitleyici Pudra Kullanımı

Kapatıcı makyaj kozmetiğinin etrafa yayılarak, yüzün belirli hatlarında birikmemesi (özellikle gözaltlarında ) için, çok fazla bekletilmeden sabitleyici pudra uygulanmalıdır. Sabitleyici pudra, makyajı su geçirmez hale getirdiği ve kamuflaj kozmetiğini, cildin bir üyesi gibi yaptığı için, bu aşamada oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Bir pamuk ya da pudra süngeri ile kapatılan bölgeye, pudra hafif vuruşlarla sürülür ve uygulamanın yoğunluğuna bağlı olarak değişmekle birlikte, yaklaşık 5 dakika ciltte bekletilebilir. Bekleme süresi sonunda ciltte kalan fazlalıklar, yumuşak bir fırça ile alınmalıdır.

3- Sabitleyici Sprey Kullanımı

Kapatıcı makyaj özellikle vücutta kişinin sosyal hayatına uyum sağlaması için önemlidir. Bu nedenle kişi tüm gün ellerinde ya da bacaklarında kapatıcı ile dolaşır. Gün içinde makyajın çıkmaması ve kıyafetlere bulaşmaması için sabitleyici sprey kullanmak gerekir. Sabitleyici spreyler uygulama alanına bir kol boyu ya da en az 30 cm uzaklıktan sıkılmalı ve 1-3 dk. Bekletilmelidir. Böylece uygulanan kamuflaj makyaj tamamıyla sabitlenmiş ve sudan etkilenmez hale gelmiş olur.

4- Kamuflaj Makyaj Kozmetik Ürünlerinin Diğer Fondöten ve Pudralarla Kullanımı

Kapatıcı kozmetiklerin kullanımı cildin türüne ve durumuna göre değişmekle birlikte, uygulamada birçok yöntem ve farklı kombinasyonlardan yararlanılabilmektedir. Kapatıcı makyaj kozmetiği, istenmeyen kusurun üzerine sürüldükten sonra, sıvı veya krem normal fondöten, kapatıcı makyaj kozmetiğinin üzerine uygulanır. Sabitleyici pudra uygulaması yapılır. Bu yöntem sonrasında tercih edilen diğer tüm renklendirici kozmetik ürünleri uygulanır.

Kamuflaj Makyaj Uygulamasında Dikkat Edilecek Hususlar

  • Uygulama yapılacak kişiye kamuflaj makyaj süresince kıyafetlerini korumak amacıyla kumaş bir örtü giydirilmesi,
  • Kamuflaj makyajın görüntüsü, farklı ışıklandırmalar altında değişebileceğinden, makyaj yapılan ortamın aydınlatmasının her zaman aynı olması ve doğru seçilmesi gerekmektedir.
  • Kullanılması gereken renkler cilt üzerine sürülerek uygun renk tonu ayarlanmaya çalışılır. Kapatıcı renk komposizyonu doğru renk tonunda ise kullanılır. Çok koyu renk elde edildiyse cilt türüne uygun olarak çok az miktarda beyaz kapatıcı krem, eğer açık ise çok az miktarda koyu kapatıcı krem ilave edilerek doğru renk tonu elde edilebilir.
  • Kamuflaj makyaj uygulaması küçük bir yara izi üzerinde gerçekleştirilecek ise ince uçlu fırçaların, daha geniş yara izleri için ise, kalın uçlu fırçaların kullanılabilir.
  • Kamuflaj makyajından sonra ciltteki gözenekler hala açık görünüyorsa, kamuflaj makyaj tekniği ile açık görünen kısımlar kapatılabilir.
  • Kamuflaj kozmetikleri opak olduklarından, ciltte tek bir renk oluştururlar. Makyajı tamamlamak için kapatıcı krem içeren allıkların yanaklara, çene ve alna sürülmesi gerekir.
  • Kamuflaj makyaj kozmetikleri, yağ bazlı oldukları için cilt üzerinde çalışırken, sadece kusurlu olan bölgelerde kamufle yapılmasına dikkat edilmelidir.

Kamuflaj Makyaj Uygulama Yöntemleri

Kamuflaj Makyaj Uygulama Yöntemleri

Renk Kusurlarında Kamuflaj Makyaj Yöntemleri

Derinin renk kusurları, melanin pigmentasyonundan, derideki tümörlerden kaynaklanabildiği gibi, bazı renk kusurlarının sistematik anormalliklerden, bazılarının da dış etkenlerden örneğin; güneş ışınlarından kaynaklanabildiği bildirilmektedir. Kamuflaj makyaj uygulamasında başarılı olabilmek için, kişinin görünür cilt renginin dışında, deri altı renk tonu, ince deri altında kırmızı tonun bulunduğu ve bunun da kırmızı rengi vereceği, kalın deri altında ise kahverengi pigment izlerinin olduğunun göz önünde bulundurulmalıdır. Kamuflaj makyaj uzmanı bu nedenle seçilen renk tonu cilde uyum göstermez ise; üzerine tekrar bir renk tonu daha seçerek, doğru renk tonunu elde edinceye kadar karışımı hazırlanmaya devam edebilmektedir.

Hiperpigmantasyonda Kamuflaj Makyaj

Cilt rengini melanin denilen pigmentten alır ve bazı bölgelerde çok fazla melanin oluşması ile ciltte meydana gelen koyu renkli lekelenmeler hiperpigmentasyon olarak adlandırılmaktadır. Doğum kontrol hapları, alerjiler, hamilelik dönemi ve güneş ışınlarına karşı hassasiyet hiperpigmentasyona neden olabilmektedir. Vücuttaki bir takım hormonal değişiklikler ise melasmaya sebep olabilmekte ve bu duruma özellikle hamile ya da doğum kontrol ilaçları kullanan kadınlarda rastlanabilmektedir. Melasma genellikle esmer kadınlarda, alın, yanak, burun ve dudak üstünde kahverengi lekeler şeklinde görülmektedir.

Hiperpigmentasyon nedenli lekelenmelerde kamuflaj makyaj uygulaması yapılırken; özellikle güneş ışınlarının sebep olduğu durumlarda, güneş ışınlarını bloke edici kozmetiklerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yağlı bir cilde uygulama yapılırken; cilt tonuna uygun iki renkten hazırlanan karışım bütün yüze sürülerek, leke ile normal deri arasındaki sınırı kapatabilmek için sınıra iki kez uygulama yapılabilmektedir. Daha sonra sabitleyici pudra uygulamasına geçilir ve ciltte beş dakika bekletildikten sonra fazlalıklar bir fırça yardımıyla alınarak, en üste su bazlı fondöten uygulanabilir. Eğer ciltteki leke çok küçük bir bölgede ise sadece lekenin üzeri kamufle edilebilmektedir. Kuru ciltlerde ise, kamuflaj makyaj kozmetiği sadece leke üzerine uygulanır ve sabitleyici pudra yerine yarı saydam pudra, su bazlı fondöten yerine yağ bazlı ya da krem fondötenler tercih edilebilmektedir.

Hipopigmentasyonda Kamuflaj Makyaj

Hipopigmentasyon, derinin melanin pigmentasyonunun azalması ya da kaybolması olarak adlandırılmaktadır. Hipopigmentasyon ile karakterize olan en önemli hastalıklardan vitiligo lekelerinin örtülmesi ve sağlıklı cilt bölgeleri ile uyumunun sağlanması, kırmızı ve kahverengi lekelere oranla oldukça zor olduğu için, bu bölgeye ilk önce bronzlaştırıcı bir madde ile ön işlem uygulanabilir. Bir tampon çubuk veya ince bir fırça ile pigmentsiz cilt üzerine sürülerek leke sınırının dışına çıkılmamasına dikkat edilmelidir. Kuru ciltlerde vitiligo lekeleri kamufle edilirken; kamuflaj makyaj kozmetiği bütün cilde sürüldükten sonra, sabitleyici pudra uygulamasına geçilir ve beş dakika beklendikten sonra bir fırça yardımıyla görülen fazlalıklar alınarak uygulama tamamlanırken, yağlı ciltlerde sabitleyici pudra üzerine su bazlı fondöten uygulanabilmektedir.

Dövme İçin Kamuflaj Makyaj

Dışarıdan gelen çeşitli boya maddeleri ile kişinin arzusuna göre, deride geçici ya da kalıcı renk değişiklikleri yapılabilmektedir. Geçici dövmelerin belli bir süre sonra kendiliğinden silinir, kalıcı dövmelerin ise ciltten mutlaka tıbbi müdahale ile çıkartılmalıdır. Kamufle edilecek bölge temizlendikten sonra, kamuflaj makyaj kozmetiği dövme üzerine uygulanır ve beş dakika bekletildikten sonra sabitleyici pudra uygulamasına geçilerek fazlalıklar bir fırça yardımıyla alınır ve cilt tipine uygun seçilen bir fondöten ile uygulama tamamlanır. Kırmızı renkli dövmeyi kamufle edebilmek için yeşil renk tamamlayıcısı, mavi renkli dövmeyi kamufle edebilmek için kavuniçi renk tamamlayıcısı kullanılmaktadır.

Hat Kusurları İçin Kamuflaj Makyaj Yöntemleri

Derideki dokular eğer kuru ve hassas ise deride zedelenme ya da yara izi gibi kusurlar ortaya çıkabilmektedir. Etrafındaki deriden, farklı bir görüntüye ve yapıya sahip olan yaralı doku veya yara izi, bir takım kazalardan, ameliyatlardan (keloid) kaynaklanabilmektedir. Hat kusurları için uygulanacak olan kamuflaj makyaj yöntemi seçilirken, deri özelliği göz önünde bulundurularak uygulamaya başlanmalıdır.

Deri Seviyesinden Yüksek Olan Hat Kusurları İçin Kamuflaj Makyaj Yöntemleri

Kazalardan dolayı ortaya çıkabilen travmatik yaraları gizlemek için bazen bir seri operasyonlar gerekebilir ve tedavi çok uzun zaman aldığından, hasta bir diğer operasyonu beklerken, kamuflajdan yararlanılabilir. Yara izleri hastanın yaşına, yaranın yerine ve yaranın çeşidine göre, üç ya da üçten altı aya kadar kırmızı ve fark edilebilir şekilde olabilmektedir ve bu gibi durumlarda kamuflaj makyaj uygulandığı takdirde kişi normal görüntüsüyle, hayatına devam edilebilir. Kaza sonrası yara izleri kamufle edilirken; iki renk karışımı ile hazırlanan kamuflaj makyaj kozmetiği, yara dışında, bütünlüğü sağlamak amacıyla tüm cilde sürülerek, sabitleyici pudra uygulamasına geçilir ve 5 dakika ciltte bekletildikten sonra fazlalıklar alınarak, cilt yağlı ise su bazlı fondöten, cilt kuru ise yağ bazlı fondöten ile uygulama tamamlanarak gerekli görülüyor ise normal makyaj uygulamasına geçilebilmektedir.

Deri Seviyesinden Alçak Olan Hat Kusurları İçin Kamuflaj Makyaj Yöntemleri

Deride herhangi bir sebeple oluşan yanık çok derinde ise normal deri ile yanık bölge arasında çok büyük farklar oluşabilmektedir. Kamuflaj makyaj uygulaması yara izinde olduğu gibi burada da aynı şekilde uygulanabilmektedir. Yanık, doku transferine ihtiyaç duyulacak kadar kötü durumda ise cilt çok parlak, yapay ve yamalı bir görünüm alabilmektedir. Derideki yanıklar kamufle edilirken; teknik olarak, yara izi kamufle aşamaları takip edilebilmektedir. Ancak burada kamuflaj makyaj kozmetiğinin iki kez uygulanarak, dokunun yumuşaklığını, parlaklığını kaybetmemek için sabitleyici pudra uygulamasının da çok yoğun olması gerekmektedir.

Hat ve Renk Kusurlarının Birlikte Olduğu Durumlarda Kamuflaj Makyaj Yöntemleri

Derinin bazı görünür kusurlarının, hem renkli hem de deri seviyesinden yüksek olmaları, hat ve renk kusurlarının birleşimi olarak görülebilmektedir. Örneğin, benler, tümörler ve akneler gibi. Renkleri ten rengi ya da siyah olmakla birlikte değişiklik gösterebilen, pigment hücrelerinin toplanması ile oluşan benler, tıbbi müdahale ile ya da yakılarak giderilmeye çalışılsa da ciltte bir takım izler kalabilmektedir. Benlere kıyasla daha yoğun bir görünümde olan, derinin fazla kan damarlarının birikmesinden kaynaklanan, renkleri kırmızı veya mora kaçan koyu kırmızı beneklerde ameliyat, kimyasal dondurma ya da lazer ile tedavi edilmekte, ancak bu yöntemlerde yara izine sebebiyet verilebilmektedir.

Çıkıntısı çok az olan benler(mole, nevi) ve koyu kırmızı benekler(hemagiomas) kamufle edilirken; cildin rengine uygun olarak hazırlanan kamuflaj makyaj kozmetiği, ben veya beneklerin üzerine uygulandıktan sonra; yağlı ciltlerde sabitleyici pudra, kuru ciltlerde ise yarı saydam pudra uygulamasına geçilerek, fazlalıkların bir fırça yardımıyla alınıp, cilt tipine uygun seçilen bir fondöten ile normal makyaj uygulamasına geçilebilmektedir. Ciltte oluşan bir takım kırmızı lekeler akneden de kaynaklanabilir ve bu duruma genellikle yağlı ciltlerde rastlanabilmektedir. Akneden kalan izlerin kamuflajında, hazırlanan karışımın içinde mutlaka yeşil rengin bulunmasına dikkat edilmelidir.

Kırmızıya karşı yeşil kullanılmasının sebebi bu iki rengin birbirini tamamlamasıdır ve bu renklerin karışımı ile kahverengi renk tonu elde edilmektedir. Bu lekeler kamufle edilirken; kamuflaj makyaj kozmetiği oldukça ince sürülmeli, ancak halen kırmızılık var ise, lekenin üzerine bir uygulama daha yapılabilmektedir. Sabitleyici pudra yerine yarısaydam pudra kullanılabilmekte ve son aşamada cilt tipine uygun olarak seçilen bir fondöten ile yeşil ton giderilebilmektedir.

Plastik Cerrahi Sonrası Uygulanan Kamuflaj Makyaj Yöntemleri

Yüz gerdirme, göz burun estetikleri gibi ameliyatlardan sonra, bazen yara izleri ortaya çıkabilmektedir. Yüz ameliyatlarından sonra meydana gelen birtakım izlerin yok olması 1 ile 3 ay arasında bir süre gerektirdiği gibi tamamen eski haline dönmesi bazı durumlarda 1 yıla kadar da uzayabilmektedir. Kişi normal görüntüsüne dönünceye kadar, kamuflaj makyaj uygulamaları yapılabilir.

Yüz ve burun estetik ameliyatları sonrasında kalan izler kamufle edilirken; cildin kendi renk tonuna eşdeğerde hazırlanan kamuflaj makyaj kozmetiği tüm cilde sürülür ve sabitleyici pudra uygulamasına geçilerek, 5 dakika ciltte bekletildikten sonra fazlalıklar bir fırça yardımıyla alınıp, daha sonra normal makyaj uygulamasına geçilebilmektedir. Göz estetik ameliyat sonrası kalan izler için uygulanacak olan kamuflaj makyajda da aynı uygulama yapılırken, sabitleyici pudra uygulaması gerekli görülmemektedir.

Yapılan uygulamalar ile elde edilen tecrübeler doğrultusunda görülmüştür ki deri seviyesi ile bir olan vitiligo, porto şarabı lekesi UV ışınlarına bağlı lekeler ve dövme üzerinde kozmetik kamuflaj makyaj başarı ile gerçekleştirilirken, deri seviyesinden yüksek ve deri seviyesinden alçak olan hat kusurları ile çıkıntısı olan benler üzerinde aynı başarı sağlanamamıştır. Bunun dışında plastik cerrahi sonrasında hastaların iyileşme safhasında kamuflaj makyajdan faydalanabildiği, özellikle yüz germe, burun ve göz kusurları, cerrahi yöntemlerle giderilebildiği gibi bu yöntemlerle giderilemeyen kusurlar özel hazırlanman makyaj kozmetikleri ve değişik tekniklerle kamufle edilebilmektedir. Kozmetik amaçlı kamuflaj makyajı bir çok hastanın yaşam kalitesini anlamlı bir şekilde arttırmaktadır. Hastalar kendilerini daha güvenli hissetmektedir.

Örnek Kamuflaj Makyaj Uygulama Faaliyetleri

Örnek Kamuflaj Makyaj Uygulama Faaliyetleri

Akne ve Akneden Kalan İzlerin Kamuflaj Makyaj İle Kapatılması

  • Cilt temizlenip, nemlendirici sürülerek makyaja hazır duruma getirildikten sonra 2 farlı tondaki fondötenlerden hazırlanan karışım spatula ile aktif halde bulunan sivilcelerin üzerine konulup daha sonra cildin diğer kısımlarına da uygulanmalıdır.
  • Sabitleyici pudra, kapatıcı fondötenin üzerine pudra ponponu yardımı ile uygulanıp, ciltten alınır.
  • Kamuflaj makyaj uygulaması tamamlanarak, uygulama dekoratif makyaj ile desteklenmelidir.

Porto Şarabı Lekesinin Kamuflaj Makyaj İle Kapatılması

  • Porto şarabı lekesi düz kırmızı ya da mor renkte, geniş kılcal damarların kalıcı genişlemesi sonucu oluşan genellikle yüzün bir yarısını kaplayan, doğuştan ve kalıcı olan lekelerdir. Bu kusur kozmetik kamuflaj ile kapatılabilir. Lazer tedavisi yoluyla dermatolojik tedavi mümkündür.
  • Cilt temizlenip, nemlendirici sürülerek makyaja hazır duruma getirilir. Lekenin rengi koyu kırmızı olduğundan ilk kapatmada tamamlayıcı renk olan yeşil tonu kullanılır. Makyaj fırçası ıslatılarak lekenin üzeri tamamen kaplanır.
  • Normal deri ile aradaki farklı renk tonunu eşitleyebilmek için, cilt rengine uygun kapatıcı fondöten leke dâhil tüm yüze uygulanır. Uygulamada ıslatılmış fondöten süngeri kullanılır.
  • Makyajı kalıcı kılmak, aynı zamanda suda çıkmasını önlemek için sabitleyici pudra uygulamasına geçilir. Sabitleyici pudra, kapatıcı fondöten üzerine pudra ponponu ile uygulanarak 5 dk. bekletilir.
  • Bekleme süresi bittiğinde pudranın fazlalıkları yumuşak bir allık fırçası ile alınır. Kamuflaj Makyaj ile yüzde bir maske karakteri oluşturulduğundan dekoratif makyaj uygulaması gerekir.

Dövmenin Kamuflaj Makyaj ile Kapatılması

  • Cilt temizlenip, nemlendirici sürülerek kamuflaja hazır duruma getirildikten sonra 2 farlı tondaki fondötenlerden hazırlanan karışım spatula ile dövme üzerine uygulanır.
  • Sabitleyici pudra, kapatıcı fondötenin üzerine uygulanarak, kamuflaj makyaj tamamlanır.

Kamuflaj Makyajı Örnekleri

Kamuflaj Makyajı Örnekleri

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu