Dublet Kuralı ve Oktet Kuralı Nedir?
Dublet Kuralı / Oktet Kuralı
Helyum dışındaki soygazların son yörüngelerinin 8 elektron ile bittiğini öğrendik. Soygazların son yörüngelerinin dolu olması sebebiyle kararlı yapıya sahip olmalarıdır. Son yörüngesinde 2 elektron olmasına rağmen helyum gazının da 8. grupta yer almasının nedenini ile ilgili arştırmalarınızda bazı bulgular elde etmişsinizdir. Şimdi bunun bilimsel nedenlerini hep birlikte tartışalım.
Dublet Kuralı Nedir?
Aşağıda lityum atomuna ve lityum iyonuna ait orbital diagramları verilmiştir. Lityum en son yörüngesindeki bir elektronunu, elektron almak isteyen bir ametale vererek kararlı hale geçer. En son yörüngesindeki bir elektronu vererek helyumun yapısına benzeyen lityum dublet kuralını uygular ve pozitif yüklü iyon halini alır.
Oktet Kuralı Nedir?
Aşağıda flor atomuna ve flor iyonuna ait orbital diagramları verilmiştir. Son yörüngesinde 7 elektron bulunan flor atomu, elektron vermek isteyen bir metalden elektron alarak son yörüngesini 8’e tamamlayarak kararlı hale geçer. Bir elektron alarak neon atomunun yapısına benzeyen flor atomu oktet kuralını uygular ve negatif yüklü iyon haline geçer.