Son yıllarda sıkışan ülke ekonomisi kiracı ve ev sahibi sorunları oluşmasına yol açtı. Bu konuda aklınıza gelebilecek tüm soru ve cevaplarını yazımızda bulabileceksiniz.
Kira Sözleşmesi
Kira Sözleşmesi, ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşma belgesidir. Bu sözleşme, kiracının ev sahibine ödemesi gereken kira bedelini, evin kullanımına ilişkin kuralları, evin bakım ve onarım sorumluluğunu, sözleşme süresinin uzatılması gibi konuları içermelidir.
Kira sözleşmesi, hem ev sahibinin hem de kiracının haklarını ve yükümlülüklerini belirlemek için çok önemlidir. Kira sözleşmesi, kiracının evde bulunma süresi boyunca ev sahibinin evi ve eşyalarına zarar vermemesini, ev sahibinin ise kiracıya evi ve eşyalarını kullanma imkanı vermesini sağlar.
Kira sözleşmesi, noter tarafından onaylanması gereken yazılı bir belge olmalıdır. Eğer kira sözleşmesi yapılırken bir problem ya da anlaşmazlık çıkarsa, kira sözleşmesi hukuki olarak bağlayıcı olacağından bu sorunların çözümü için yasal yolların kullanılması gerekir.
Sonuç olarak, kira sözleşmesi ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişkiyi düzenlemek için önemli bir belgedir. Her iki tarafın da haklarını ve yükümlülüklerini açıkça belirlemek için yapılmalıdır. Kira sözleşmesi yapılırken dikkatli olunması ve tüm detayların iyi anlaşılması gerekir, böylece her iki taraf da anlaşmanın gereklerini yerine getirebilir.
Kira Sözleşmesi Örneği Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira Artış Oranı
Düzenleme kapsamında 1 yıl süre için, kira artış oranı hesaplanırken TÜFE yerine sabit oran uygulanacak. 12 aylık TÜFE ortalaması, yüzde 25’in altında olursa düşük olan oranda kira artışı yapılacak. Ocak 2023 kira artış oranı belli oldu. Ocak ayı iş yeri kira artış oranı %72,31, konut kira artış oranı en fazla %25.
Kira Artış Oranı 2023
Ocak 2023 kira artış oranı belli oldu. Ocak ayı iş yeri kira artış oranı %72,31, konut kira artış oranı en fazla %25.
Kira Artış Hesaplama
Endeks verileri TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık ortalamalara göre değişim oranı verileridir. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren konutlarda en çok, artış yapılacak aydan bir önceki ay için açıklanan 12 aylık ortalamalara göre TÜFE değişim oranı kadar zam yapılabilir. Ancak 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 (bu tarih dahil) tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde konut kiralarındaki artış oranı %25’ten fazla olamaz.
1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren iş yerlerinde en çok, artış yapılacak aydan bir önceki ay için açıklanan 12 aylık ortalamalara göre TÜFE değişim oranı kadar zam yapılabilir. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kira Tespit Davası Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Aylık kira bedelinin tespiti davası, ileriye dönük olarak hüküm ifade eden inşai bir dava türüdür.
Kiracı Tahliye
Kira sözleşmesi belirli süreli yapılmış olsa dahi kira sözleşmesinin süresinin bitmesi halinde kiracı evden çıkarmak için yeterli değildir. Kiracı evden ancak kanunda yer alan sebepler dahilinde çıkarılabilir.
Kiracı Hakları
Taşınmazın kira sözleşmesi boyunca, kiraya verildiği gibi kalmasının sağlanmasını kiraya verenden isteme hakkı Aksinin kararlaştırılmamış olması durumunda, kiraya verenin zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükleri yerine getirmesini talep etme hakkı
Kiracı Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye taahhütnamesi, kısaca, kiracının kiralananı belirli bir tarihte boşaltacağına dair sunduğu irade beyanıdır.
Kiracı Tahliye Davası Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Tahliye davası, kiraya verenin kiracının kiraya verdiği taşınmazdan kanunda belirtilen nedenlerle boşaltılması için açmış olduğu davadır.
Kiracı İhtarname Örneği
Kiracı Nasıl Tahliye Edilir
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay fesih dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemişse tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.
Kiracı Aidatı Ödemezse
6098 sayılı Borçlar Kanunu’nun 315. maddesine göre kiracı, kiralananın tesliminden sonra kira bedelini veya aidatları ödemezse, kiraya veren, kiracıya yazılı olarak bir süre verip bu sürede de ifa etmeme durumunda sözleşmeyi feshedeceğini bildirebilir.
Kira Beyannamesi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Konut veya işyerinden kira geliri belirli bir tutarın üzerinde olan mülk sahipleri, bu geliri yılın ilk aylarında beyan etmek zorundadır. Kira geliri vergisi, belirli sınırları aşan bir konut veya mülkten kira geliri elde edenlerin devlete ödemekle yükümlü olduğu bir vergi türüdür. Kira geliri elde edenler, bu geliri beyanname vererek veya hazır beyanname ile vergi dairelerine beyan etmek ve vergiyi ödemekle yükümlüdür.
Kira Bedelinin Ödenmemesi Nedeniyle Tahliye
Eğer kiracı 7 gün içerisinde itirazda bulunmazsa ve 30 gün içerisinde borcunu ödemezse taşınmazdan icra müdürlüğü kanalı ile tahliye edilir. Ancak 30 günlük süre içerisinde kiracı tüm takip masrafları da dâhil olmak üzere borcunu öderse taşınmazdan tahliye edilmesi mümkün değildir.
Kira Davalarında Arabuluculuk
Kira davalarında arabuluculuk zorunlu mu diye bakıldığında, bu davalar bakımından kural olarak dava şartı arabuluculuk söz konusu olmamaktadır.
Kira Damga Vergisi Beyannamesi
Kişilerle kişiler arasında, kurumlarla kurumlar arasında ve kurumlarla kişiler arasındaki resmi ve hukuki işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye damga vergisi denilir. Bu vergi; kağıdın ibraz edilebilir, imzalanabilir/ imza yerine geçen ibarelerle dolu olması ve hüküm içermesi halinde alınır. Bu verginin mükellefi de adı geçen resmi kağıdı imzalayan taraflardır. Eğer kağıt bir resmi kurumlarla kişiler arasındaki işlemlere ait ise damga vergisinin harcaması da kişiye ait olur. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira Desteği Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira Enflasyon Hesaplama
1 Temmuz 2023 tarihine kadar yapılacak yıllık kira artış oranları ilgili yasada düzenlemeyle sadece konutlar için en fazla %25 olarak sınırlandırıldı. Yasal oranın %25’in altında kalması durumunda ise yasal oran (TÜFE 12 aylık ortalama) geçerli olacak.
Kira Emsal Davası
Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenme talepli bir davadır.
Kira Ek Protokol Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira Fesih Sözleşmesi
Kira sözleşmesi fesih işlemi, bir gayrimenkulün kiralanması sürecinde mülk sahibi ve kiracının haklarını güvence altına alması açısından önem taşıyor. Sözleşmenin süresinden kiralanan gayrimenkul ile ilgili kullanım şartlarına, kiralama fiyatından depozito bedeline dek pek çok bilginin yer aldığı bu belgenin, kontrata imza atan taraflar için bağlayıcı özelliği var.
Ancak bazı durumlarda sözleşmenin süresi dolmadığı halde kira halinin sonlandırılması yani kira sözleşmesinin feshi söz konusu olabiliyor. Türk Borçlar Kanunu’nda belirtilen maddeler kapsamında sözleşme feshedilebiliyor. Türk Borçlar Kanunu’na göre bir kira sözleşmesinin süresi dolmadan feshi ancak iki şekilde gerçekleşebiliyor: Bildirim yolu ve kiraya verenin dava yoluyla fesih hakkını kullanması.
1- Bildirim yoluyla fesih işlemi
Bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshi sadece kiracının, sadece kiraya verenin veya her iki tarafın ortak bildirimiyle hayata geçiyor. Böyle bir durumda kira sözleşmesi fesih protokolü hazırlanıp, yazılı bir belge haline getiriliyor.
Kiracının bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshetmesi ile ilgili bilgiler Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinde yer alıyor. Kiracının bu girişimi sözleşme süresinin tamamlanmasına en az 15 gün kala ve yazılı olarak yapması gerekiyor. Aksi halde sözleşme aynı haklarla uzuyor.
Kiraya verenin, yani mülk sahibinin bildirim yoluyla kira sözleşmesini feshetmesi için tek şart var: 10 yıllık uzama süresinin sona ermesi. 10 yıllık uzama süresinin bitimi ve sonraki her bir yıl sonrası için mülk sahipleri, en az üç ay öncesinden bildirim yoluyla sözleşmeyi gerekçesiz olarak feshedebiliyor.
Bildirim yoluyla kira sözleşmesinin feshedilmesinde üçüncü seçenek ise belirsiz süreli olarak kurulan kontratlar için geçerli. Bu koşula sahip fesihlerde tarafların sözleşmeyi feshetmesi Türk Borçlar Kanunu’nun 347’nci maddesinin ikinci fıkrasında inceleniyor. Taraflardan mülk sahibi için bu koşul 10 yıllık süreye bağlı olmakla birlikte, kiracılar için ise talep edinilen herhangi bir zamanda sözleşmeyi bildirim yoluyla feshedebilmesi yönünde.
2- Ev sahibinin dava yoluyla feshi
Kiraya verenlerin dava yoluyla kira sözleşmesini feshetmesinde de iki koşul geçerli oluyor. Kira verenden kaynaklanan, özel gereksinimler veya konutun bulunduğu binanın yenilenecek olması nedeniyle yeniden inşasının gündeme geldiği durumlarda tahliye davasıyla yaşanabiliyor.
Kiracıdan kaynaklanan dava yoluyla fesih işlemleri de yaşanabiliyor. Sözleşme bittiği halde kiracının konutu boşaltmaması durumunda kiraya veren mülk sahibinin tahliye davası açma hakkı doğuyor. Bir başka örnek ise, kiracının sözleşmede belirtilen kira bedelini ödememesi olarak gösterilebilir. Kira bedelini kiracıdan alamayan mülk sahibi, yazılı olarak iki ihtarda bulunduktan sonra dava açma hakkını kullanabiliyor.
Kira Fesih Bildirim Süresi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Buna göre kiracı, belirsiz süreli kira sözleşmesini, aksine bir adet bulunmadıkça, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilecektir.
Kira Gelir Vergisi
Aylık 2 bin 500 lira konut kira örneği için; (yıllık 30 bin lira) mülk sahibinin, 2 bin 933 lira gelir vergisi ödemesi gerekecek. Önce istisna (7 bin lira) sonra yüzde 15 götürü gider (3 bin 450 lira) düşülüp, 19 bin 550 lira matrah üzerinden, yüzde 15 oranı üzerinden vergi hesaplanır.” Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira Gelir Vergisi Hesaplama
Ödenmesi gereken vergi tutarı hesaplanırken öncelikle konut kira gelirleri toplamından istisnaya tabi olan kısımlar çıkarılır. Kalan kısım için yapılan giderler tespit edilerek matrahtan düşülür ve kalan kısmın girdiği dilimlere göre ödenmesi gereken gelir vergisi hesaplanır. Yıllık beyanname verilmesi nedeniyle ek olarak bir de damga vergisi ödenmektedir.
Kira Gelir Vergisi Ödeme
Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kiralar, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir. Örneğin; 2023, 2024 ve 2025 yılları kiraları topluca 2023 yılında tahsil edilirse, her yıla ait bedel ilgili yılda beyan edilecektir.
Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kiralar ise, tahsil edilen yılın hasılatı sayılır. Örneğin; 2021, 2022 ve 2023 yılları gelirleri topluca 2023 yılında tahsil edilirse, bu gelirler 2023 yılı geliri olarak dikkate alınacaktır.
Kira Gelir İstisnası Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Konutlardan kiralamalarından gelir elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmamaktadır.
Kira Hukuku
Kiracı ile kiralayan arasındaki ihtilafları kapsamaktadır. Bu anlamda genel dava türleri kira tespit ve tahliye davalarıdır.
Kira Hesaplama Stopaj
İş yeri sahibi ile kiralayan arasında yapılan kontratta kira bedeli net ya da brüt olarak belirtilmektedir. Kontratta net olarak belirtilen miktar, kiracının işyeri sahibine ödeyeceği tutardır. Brüt tutar ise kiracının işyeri sahibine ödeyeceği tutara stopaj kesintisinin eklenmesiyle elde edilen tutardır.
Kira Kontratı Örneği
Kira Kanunu
Türk Borçlar Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 11 Ocak 2011’de kabul edilen ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6098 sayılı kanundur. 22 Nisan 1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu’nu yürürlükten kaldırdı. Türkiye’de borçlar hukuku alanına ilişkin kuralları içeren başlıca kanundur.
Kira Muafiyeti
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 21. maddesine göre; binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 2023 yılı için 21.000 TL’si gelir vergisinden istisna edilmiştir. Bu rakam 2022 yılı için 9.500 TL idi.
Kira Mukavelenameleri
Kira Muhtasar Kodu Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
041* kodlu, kira ödemeleri
Kira Mukavelesi
Kira Neye Göre Artar
Yıllık kira sözleşmesinin bittiği aydan bir önceki ay dikkate alınarak 12 aylık TÜFE hesaplanıyor. Kirada yapılacak artış, en fazla TÜFE seviyesinde olabilirken, kiracı ve ev sahibi arasındaki anlaşma doğrultusunda daha düşük bir oranda artış da mümkün olabiliyor.
Kira Noter İhtarname
Kira Ortakçılık Sözleşmesi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira On Yıl Tahliye
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) Madde 347/2’de yer alan; “Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.”
Kira Ödeme Süresi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Borçlar Kanunumuzun 314. maddesinde; “Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.” denmektedir. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kira Öder Gibi Ev Sahibi Olmak
İstanbul gibi mega kentlerde oturan insanlar için ev sahibi olmak büyük bir avantajdır.
Kira öder gibi ev sahibi olmak isteyenlerin dikkatini çeken bir diğer yöntem ise konut çekilişleridir.
TOKİ’ye başvuru yapacak olanların daha önce TOKİ’den ev almamış olması gerekiyor.
Kira Ödemeyen Kiracı
Bu takipte kiracıya ödenmeyen kira bedellerine ilişkin bir ödeme emri gönderilir ve 30 gün içerisinde borcu ödemesi ihtar edilir. Verilen süre sonuna kadar kiracı borcunu tam olarak ödemez yahut 7 günlük itiraz süresi içerisinde itiraz etmez ise İcra Mahkemesinde tahliye talepli dava açılır.
Kira Ödenmemesi Nedeniyle Tahliye
Eğer kiracı 7 gün içerisinde itirazda bulunmazsa ve 30 gün içerisinde borcunu ödemezse taşınmazdan icra müdürlüğü kanalı ile tahliye edilir. Ancak 30 günlük süre içerisinde kiracı tüm takip masrafları da dâhil olmak üzere borcunu öderse taşınmazdan tahliye edilmesi mümkün değildir.
Kira Protokolü
Kiraya veren mülk sahibi ve mülkü kiralayan arasında yapılan kira sözleşmesi (kontratı) 3 bölümden oluşur. Kiralanacak olan mülkün cinsi, adresi, mülk sahibi ile kiralanacak yerin adresi ve iletişim bilgileri, kiralama sürecinin başlangıcı ve bitişi ile birlikte kira bedeli çıkar.
Kira Parasının Tespiti İstemli Dava
Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenme talepli bir davadır. Uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir; fakat kiracı tarafından da kira bedelinin yeniden belirlenerek düşürülmesi talepli dava açılmaktadır.
Kira Peşin Mi Ödenir
Kira bedeli ne zaman ödenir? Aksi sözleşmeyle kararlaştırılmadığı müddetçe kira bedelleri ay sonlarında ödenir. Kira sözleşmesine yazacağınız bir madde ile kira sözleşmesinin her ayın belirli bir gününde ve peşin olarak ödeneceğini kararlaştırmak hukuken mümkündür.
Kira Rayiç Bedeli Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira üzerinden gelir elde eden kişiler, beyanname eşliğinde vergi ödemekle yükümlüdür. Emsal kira bedeli de bu vergileme sistemi ile alakalı bir terimdir. Gelir Vergisi Kanununun 73. maddesine göre emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkler için beyan edilmesi zorunlu olan minimum tutardır.
Kira Rayiç Bedeli Nasıl Hesaplanır Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Emsal kira bedelinin kira bedelinden düşük olması sorunlara neden olabilir. Maliye Bakanlığı, kira bedelinin emsal bedelinden düşük gösterilmesi durumunda mülk sahibi hakkında inceleme başlatabilmektedir. Emsal kira bedelini talimatlara uygun hazırlamak için aşağıdaki maddelere dikkat etmek gerekir:
- Emsal kira bedeli, kiraya verilmiş mülkün emlak vergisi değeri miktarının %5’ine karşılık gelmelidir. Örneğin emlak vergisi değeri 900 bin TL olan bir gayrimenkulün emsal kira bedeli 45 bindir.
- Gayrimenkul emlak vergisi 500 bin TL üzerinden hesaplanmış ise minimum 25 bin TL emsal bedeli bildirmek zorunludur.
Kira Rayiç Bedeli Davası
Kira rayiç bedel davası, kira sözleşmesinin unsurlarından biri olan kira bedelinin ödenmesine ilişkin olan davadır. Kira sözleşmesinin tarafları kural olarak kira rayiç bedelini özgür iradeleriyle belirleyebilirler. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kira Rayiç Bedeli Sorgulama
Kira Rayiç Bedeli Süresi
Kira tespit davası şartları içinde süre koşulu bulunmamaktadır. Ancak yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden açılmış olur ise mahkeme belirleyeceği kira bedelini yeni kira dönem başlangıcından itibaren olarak karar verebilecektir.
Kira Sertifikası Nedir
Her türlü varlık ve hakkın finansmanını sağlamak amacıyla varlık kiralama şirketi tarafından ihraç edilen ve sahiplerinin bu varlık veya haktan elde edilen gelirlerden payları oranında hak sahibi olmalarını sağlayan menkul kıymeti ifade eder.
Kira Tespit Davası Şartları Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Öncelikle taraflar arasında imzalanan kira sözleşmesi olmalıdır. Sözleşmenin yazılı olma şartı bulunmamaktadır. Tarafların iradelerine göre sözlü olarak da kira sözleşmesi kurabilir.
Davayı açan kişinin (kiracı ya da kiraya verenin) dava açmada hukuki yararının bulunması gerekmektedir. Örneğin; kira bedelinin artışına dair yasal sınırlar içerisinde anlaşma gerçekleşmiş ise kira bedelinin uyarlanmasına dair açılan davada hukuki yarar bulunmamaktadır. Kira tespit şartları bunlardan ibaret olup, şartlar oluşmadığı takdirde mahkeme tarafından reddedilecektir. Ayrıca kira tespitine ilişkin davalarda Yargıtay kararları şartlara dair emsal kararlar düzenlemiştir.
Kira Tespit Davası Açma Süresi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira tespit davası şartları içinde süre koşulu bulunmamaktadır. Ancak yeni kira döneminin başlangıcından en az 30 gün önceden açılmış olur ise mahkeme belirleyeceği kira bedelini yeni kira dönem başlangıcından itibaren olarak karar verebilecektir.
Yeni kira döneminden en az 30 gün önceden kira bedelinin arttırılacağına dair yazılı bildirimde bulunulur ve yeni kira dönemi içerisinde dava açılır ise kira bedeli, yeni kira dönemi başlangıcından itibaren geçerli olacaktır. Ancak bu koşulların olmaması halinde mahkeme, bir sonraki kira dönemi yılı için karar verebilecektir.
Kira Tespit Davası Harç
Kira tespit davalarında harç, talep edilen kira bedeli ile mevcut kira bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplanır. Örnek vermek gerekirse; mevcut kira bedeli 5.000 TL iken talep edilen kira bedeli 10.000 ise bu durumda harca esas alıncak değer 10.000 – 5.000 = 5.000 TL olmaktadır.
Kira Tefe Tüfe
Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kira Uyarlama Davası Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
- Taraflar arasında kira bedeline ilişkin bir anlaşma yapılmış ise; yenilenen kira döneminde uygulanacak kira bedeli ‘bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla’ geçerli olur. Daha önce bu oran, üretici fiyat endeksindeki artışa göre belirleniyordu. 2019 yılında yapılan değişiklikle tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalama sınır olarak belirlenmiştir. Taraflar arasında bu sınır üzerinde bir orandan anlaşma yapılmışsa, taraflardan her biri mahkemeye başvurarak kira bedelinin kanundaki oranlar üzerinden tespitini talep edebilir.
- Taraflar arasında kira bedelinin tespitine ilişkin herhangi bir anlaşma yapılmamış ise; kira bedeli hakim tarafından yine ‘bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla’ belirlenir. Kira bedeli kiralananın durumu ve emsal değerler incelenerek hakkaniyete uygun olarak tespit edilir. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kira Uyarlama Davası Şartları Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
- 5 yıldan uzun süreli veya 5 yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ise; taraflar arasında bir anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın kira bedelinin tespiti için mahkemeye başvurulabilir. Bu durumda da yine kira bedeli, bir önceki yılın tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişen oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önüne alınarak hakkaniyete uygun bir şekilde tespit edilir.
- Kira bedeli yabancı para üzerinden belirlenmiş ise; 5 yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamaz. 5 yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler göz önünde tutularak yukarıda 5 yıldan uzun süreli sözleşmelere ilişkin ifade ettiğimiz hususlar çerçevesinde tespit yapılır. Ancak Borçlar Kanunu’nun aşırı ifa güçlüğü kenar başlıklı 138. Maddesi ve 2019 yılında yapılan değişiklikle eklenen 20.02.1930 tarihli ve 1567 Sayılı Türk Parasının Korunması Hakkında Kanun hükümleri saklıdır.
Kira Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk
Kira alacağı zorunlu arabuluculuk kapsamında öngörülen uyuşmazlıklar arasında yer almamaktadır.
Kira Uyuşmazlıklarında Yetkili Mahkeme
Taşınmazların ilamsız icra yoluyla tahliyesi3 hariç kira ilişkisinden doğan tüm uyuşmazlıklarda görevli mahkeme sulh hukuk mahkemeleridir.
Kira Uyarlama Davası Harca Esas Değer
Kira tespit davalarında harç, talep edilen kira bedeli ile mevcut kira bedeli arasındaki fark üzerinden hesaplanır. Örnek vermek gerekirse; mevcut kira bedeli 5.000 TL iken talep edilen kira bedeli 10.000 ise bu durumda harca esas alıncak değer 10.000 – 5.000 = 5.000 TL olmaktadır.
Kira Üst Sınırı
Kira artış oranı üst sınırı yüzde 25 olarak belirlendi. Açıklamayı Adalet Bakanı Bekir Bozdağ yaptı. Bu oran, bir yıl geçerli olacak. 1 Temmuz 2023’e kadar yenilenecek kira sözleşmelerini kapsayacak düzenlemede belirlenen oranın üstünde yapılan artışlar geçerli sayılmayacak.
Kira Vergisi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiraya verilen “gayrimenkulden” kasıt; konut, ev, işyeri, arsa, arazi, yazlık, villa ya da benzeri amaçla kullanılan yerlerdir. Bu kiralamadan elde edilen gelirin vergilendirilmesi ile ilgili önem arz eden hususları anlatmaya çalıştım
Gelir Vergisi Kanunu’na göre bir gerçek kişi sahip olduğu gayrimenkulleri başkasına kiralar ve bu kiralamadan gelir elde ederse, bu gelir, halk arasında “kira vergisi” olarak bilinen “gayrimenkul sermaye iradı” olarak değerlendirilir. Elde edilen bu gelir ise gelirin elde edildiği yılı takip eden yılın mart ayında beyan edilecek ve hesaplanan gelir vergisi ise mart ve temmuz ayında iki eşit taksitte ödenecektir. Yani 2021 yılında elde edilen kira geliri, 2022 Mart ayında beyan edilecek ve 2022 Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenecektir. Kiraya verilen “gayrimenkulden” kasıt ise; konut, ev, işyeri, arsa, arazi, yazlık, villa ya da benzeri amaçla kullanılan yerlerdir.
Kira Vergisi Nasıl Hesaplanır
Mevcutta ödenen kira ile TÜFE oranı çarpılır ve çıkan sonuç 100’e bölünür. Bu şekilde artış miktarı hesaplanır. Örneğin; kira 1.000 TL ise ve TÜFE ortalaması %15 ise uygulanacak zam artışı 150 TL olacaktır. Böylece bir sonraki yıl içerisinde aylık 1.150 TL kira ücreti ödenecektir.
Kira Vergisi Nasıl Ödenir Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira Gelir Vergisi Nasıl Ödenir ? Kira gelirlerine ilişkin vergilerin ilk taksitini 31.03.2023 gününde, ikinci taksitini ise 31.07.2023 Tarihinde ödeyeceğiz. Vergilerinizi kredi kartınız ile bankaların internet bankacılığı üzerinden veya gelir idaresinin sayfasından ödeyebilirsiniz.
Kira Vergisi Ne Zaman Ödenir
Kira vergisi ne zaman ödenir? Kira gelirleri ile ilgili vergi mart ve temmuz aylarında olmak üzere yılda iki taksit ile ödeniyor.
Kira Yardımı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, geçim sıkıntısı yaşadığı teyit edilen ailelere kira yardımında bulunuyor.
Kira Yardımı Başvuru
Kira Yardımı Sorgulama
Kira Yardımı Kentsel Dönüşüm Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kentsel dönüşümde kira yardımı miktarının 1150 liradan bugün itibariyle 1500 liraya çıkarıldığını da aktaran Bakan Kurum, “Bakanlığımız, kentsel dönüşüm desteği olarak 600 bin liraya kadar kredi desteğinde bulunacak…
Kira Artışı Yüzde 25
6098 sayılı Kanun geçici madde 1’e göre; 11.6.2022 ilâ 1.7.2023 tarihleri arasında yenilenen ve yenilenip yenilenmediği önem taşımaksızın bir yıldan uzun süreli tüm konut kirası sözleşmelerinde kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini aşamaz.
Kira zammı Yüzde 25
6098 sayılı Kanun geçici madde 1’e göre; 11.6.2022 ilâ 1.7.2023 tarihleri arasında yenilenen ve yenilenip yenilenmediği önem taşımaksızın bir yıldan uzun süreli tüm konut kirası sözleşmelerinde kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde yirmi beşini aşamaz. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kira Zam Oranı Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Düzenleme kapsamında 1 yıl süre için, kira artış oranı hesaplanırken TÜFE yerine sabit oran uygulanacak. 12 aylık TÜFE ortalaması, yüzde 25’in altında olursa düşük olan oranda kira artışı yapılacak. Ocak 2023 kira artış oranı belli oldu. Ocak ayı iş yeri kira artış oranı %72,31, konut kira artış oranı en fazla %25.
Kiracı Aleyhine Düzenleme Yasağı
Kiracı aleyhine düzenleme yasağını düzenleyen, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracıyı koruyan yeni düzenlemelerden biri olan Türk Borçlar Kanunu’nun 346. maddesi uyarınca, ‘’Kiracıya, kira bedeli ve yan giderler dışında başka bir ödeme yükümlülüğü getirilemez. Özellikle, kira bedelinin zamanında ödenmemesi hâlinde ceza koşulu ödeneceğine veya sonraki kira bedellerinin muaccel olacağına ilişkin anlaşmalar geçersizdir.’’ hükmü düzenlenmiş bulunmaktadır. Hüküm, sadece konut ve çatılı işyerlerine ilişkin kira sözleşmelerinde uygulama alanı bulacak olup emredici niteliktedir.
Kiracı Anahtar Teslim Tutanağı
Anahtar teslim tutanağı, kira ilişkisinde sona gelindiği zaman kiracının evi boşaltması ve ardından kiraya verene anahtarı teslim etmesi gerekmektedir. Kiracının, ev sahibi ile birlikte anahtar teslim ettiğine dair imzaladıkları belge anahtar teslim tutanağıdır.
Anahtar teslim tutanağının içeriği her olayın özelliğine göre farklı olabilir. Bu özelliklere göre bir tutanak düzenlenmelidir.
Bu durumda anahtar teslim tutanağının içeriğini zorunlu ve ihtiyari içerik olarak iki şekilde düşünmek gerekmektedir.
1) ZORUNLU İÇERİK
Her anahtar teslim tutanağında bulunması gereken içeriktir.
“… tarihli kira sözleşmesi uyarınca … adresindeki taşınmazın kiracısı olan … İle aynı yerin kiraya vereni aşağıdaki hususları tespit etmişler ve bu hususlarda anlaşmaya varmışlardır.”
Yukarıda adresi belirtilen taşınmaz … günü saat … itibariyle kiracı tarafından boş olarak kiraya verene teslim edilmiş ve aynı anda kiracıda bulunan anahtar ve/veya anahtarlar kiraya verene teslim olunmuştur.
Yukarıda da belirtilen gün ve saatten itibaren kiracının anılan yerde kiracılık hakkı sona ermiştir. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
2) İHTİYARİ İÇERİK
Kira sözleşmesinin içeriğine göre anahtar teslim tutanağına eklenebilecek unsulardır. “Kiracının kullanımı süresince kiralanan yerde normal bir kullanımdan kaynaklanan eskime, yıpranma vs. dışında herhangi bir hasar bulunmadığından; bu nedenle kiraya verenin kiracıdan herhangi bir kötü kullanma tazminatı isteme hakkı doğmadığı hususlarında mutabık kalınmıştır.”
(VEYA KİRALANA YERDE HOR KULLANMADAN DOLAYI … TL’LİK hasar meydana saptanmış; bu nedenle kiracı kiralayana … TL tazminatı peşinen ödemiş veya … tarihine kadar ödemeyi üstlenmiştir.)
(DEPOZİTO alınmış ise): kira sözleşmesi nedeniyle kiracı tarafından kiraya verene ödenmiş olan … TL depozito kiraya veren tarafından peşinen kiracıya ödenmiştir. (VEYA … tarihine kadar ödenecektir.)
(DEPOZİTO için bankada hesap açtırılmış ise): Bu kira sözleşmesinin teminatı olmak üzere … bankası … şubesinde açtırılan … sayılı depozito hesabındaki … TL’yi kiracıya iadesi için kiraya veren en geç 3(üç) iş günü içerisinde bankaya talimat vermeyi üstlenmiştir.
(ERKEN FESİH durumunda): Sözleşmede yazılı veya sözleşme sonunda uzayan birer yıllık sürelerin bitiminden önce yani erken fesih nedeniyle kiracı kiraya verene … TL ödeyecek ve kiraya verenin bu nedenle başkaca bir talep hakkı kalmayacaktır. (VEYA erken fesih nedeniyle kiraya veren herhangi bir talepte bulunmayacaktır.)
Kiracının ilk olarak evi boşaltırken kontratta evi nasıl teslim aldıysa o şekilde teslim etmesi gerekmektedir. Olağan eskimeler dışında eve verilen her türlü zarar depozito bedelinden düşülmektedir.
Kiracılık durumunun sona ermesi halinde, sonradan çıkabilecek problemlere karşı, anahtar teslim tutanağının imzalanması gerekiyor. Böylece, anahtar tesliminin yapıldığı konut, tarih, saat bilgileri kayıt altına alınmış olmaktadır. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kiracı Aile Konutu Şerhi Koydurabilir mi
Aile konutu olarak kabul edilen gayrı menkulün maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutun aile konutu olduğuna dair kayıt (şerh) koydurabilir.
Kiracı Bilgileri Sorgulama Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
e-Devlet Kapısı’nı kullanarak kamu kurumlarının sunduğu hizmetlere tek noktadan, hızlı ve güvenli bir şekilde ulaşabilirsiniz.
Kiracı Boşaltma Süresi
Kiracı tahliye süresi, kiracının kira kontratının bitimine 15 gün kala evi boşaltacağını bildirmesi ile başlar. Kiracının gayrimenkul sahibine evi boşaltacağını belirttiği tarihe uyması gerekir.
Kiracı Blok Temsilcisi Olabilir Mi
Yönetici kat maliklerinin hem sayı hem de arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Bu hükümler doğrultusunda ve apartman yönetim bildirgesinde “kiracı yönetici olamaz” ibaresi yoksa kat malikleri sayı ve arsa çoğunluğuyla kiracıyı yönetici seçebilir.
Kiracı Borcu Yoktur Yazısı
Kira borcu miktarı, nasıl ve ne zaman ödeneceği kira sözleşmesinde -çok kez; yazılı olarak- belirtilir.
Kiracı Cayma Bedeli Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Ne yazık ki kiracıya kira sözleşmesinden cayma hakkı tanınıyor ancak sözleşme imzalanırken ödenen kaporanın geri alınmasına izin verilmiyor.
Kiracı Cimer ‘ e Şikayet Edilir Mi
Kiracı ev sahibini CİMER’e şikayet edebilir. Ev sahibinin kendisine haksız davranışta bulunduğunu düşünen kiracı doğrudan CİMER şikayet hattına durumu bildirebilir.
Kiracı Çıkartma Şartları Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Bu şartlar şu şekildedir: Kira sözleşmesinin süresi ne kadarsa onun bitmesini beklemeniz ve eve ihtiyacınız olduğunu kanıtlamanız. Aynı yıl içinde kiracı kirayı ödemeyi 2 kere geciktirirse ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderdiyseniz kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açabilirsiniz.
Kiracı Çıkarma Sebepleri
Kiracı tahliye sebepleri; ödenmeyen kira bedeli, tahliye taahhüdü, kiralayanın konut ve işyeri ihtiyacı, sebebiyle, taşınmazın yeniden inşası, kira akdinin 10 seneyi doldurması ve haklı sebeple 2 ihtar yapılmasıdır.
Kiracı Çıkması İçin İhtarname
Kiracı eğer bir kira bedelini ödememişse veya bu kira bedeli olmak zorunda değil yan giderler (örneğin aidat bedeli) ödenmemişse kiracıya en az 30 günlük süre verilerek ihtar çekilir. Bu ihtarda eğer 30 günlük süre içerisinde bedeli ödemezse sözleşmeyi feshedeceği yazılı olur.
Kiracı Çıkarma Süresi
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde her bir 6 ay fesih dönemidir. 6 aylık süre sonunda sözleşmenin feshedilebilmesi için kiracıya 3 ay önce bildirimde bulunulması gerekir. Kiracı bu bildirime rağmen, evi tahliye etmemişse tahliye davası açılabilir. Fesih döneminin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekir.
Kiracı Çıkarma Dilekçesi
Kiracı Çıkış Taahhütnamesi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracı Davaları
Tahliye davası, kiraya verenin, kiracıyı ev, iş yeri veya başka bir mülkünden çıkarmak için kanunda sayılan belirli nedenlere dayanarak açtığı bir davadır.
Kiracı Dask Yapabilir mi
Kiracı kendi adına ZDS yaptırabilir mi? Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını “Sigorta Ettiren” sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir. Her durumda tazminat, tapuda “Hak Sahibi” olarak belirtilen kişiye ödenir.
Kiracı Destek Hattı
ALO 186
Kiracı Demirbaş Tamiri
Bu sebeple kiracının kullanımı sırasında evde çıkan arızaları gayrimenkul sahibi gidermekle yükümlüdür. Bu arızalar, tesisat ya da kombi gibi demirbaş eşyalarda gerçekleştiği takdirde tamir bedelini gayrimenkul sahibi öder.
Kiracı Devir Hakkı
Türk Borçlar Kanununun “kira ilişkisinin devri” kenar başlığı altın- daki 323 üncü maddesi hükmüne göre: Kiracı, kirayaverenin yazılı rızasını almadıkça, kira ilişkisini başkasına devredemez. Kirayaveren, işyeri kiralarında haklı sebep olmadıkça bu rızayı vermekten kaçınamaz.
Kiracı Depozito İadesi
Kira sözleşmesi sona erdirilip taşınmazın tahliye edilmesi durumunda, vadeli hesapta bulunan depozito, kiraya veren tarafından sözleşmeyle ilgili yasal yollara başvurulmadıysa sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren üç ay sonra kiracıya iade edilecektir. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kiracı Evi Göstermezse
Kiraya veren evin satış için gösterilmesi için veya evin tahliyesi için kiracıyı ısrarla ararsa huzur ve sükunu bozma suçunu işlemiş olur.
Kiracı Evden Çıkarma
Kira kirayı ödenmezse aynı kira yılı içerisinde iki haklı ihtar gönderilerek kiracının çıkarılması mümkündür. Kiracı kirayı ödemezse tahliye talepli icra takibi yapılarak kiracıya süre tanınır ve süre sonunda ödenmemesi halinde icra hukuk mahkemesinde daha kısa süren bir tahliye davası açılabilir.
Kiracı Evden Çıkmıyor
Süresiz bir kira sözleşmesinin 15 yıldır ayakta olması durumunda, kiralayanın “tahliye davası” açmadan, usulüne uygun bir fesih bildirimiyle kira sözleşmesini feshetmesi mümkündür.
Kiracıyı evden çıkarmak için şunlar yapılmalıdır: Yetkili icra müdürlüğüne, kira kontratının orijinal suretini götürerek başvurmak gerekir.
Eğer sözleşme sözlüyse, vergi ödemeye gerek kalmadan da icra takibi başlatılabilir. İcra müdürlüğüne başvurulduktan sonra, icra müdürlüğünce düzenlenen “ödeme emri”, 30 gün mühlet tanınmak suretiyle kiracıya gönderilir. (Eğer kiracının kefiline gönderilecekse, bu süre 10 gündür.)
Kiracı Evden Nasıl Çıkartılır
Sözleşmeye esaslı aykırılık (alt kiracı vs.) 10 yıllık uzama süresi sonunda (1 senelik kira sözleşmesi yaptı iseniz kiracınızı, kiracılık ilişkisinin başladığı tarihten 12 sene sonra hiçbir gerekçe göstermeden tahliye davası yolu ile konuttan çıkarabilirsiniz.
Kiracı Ev Sahibi Arabuluculuk
Arabuluculuk görüşmelerinin 3 hafta içinde tamamlanması planlanıyor. Zorunlu durumlarda ise arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta kadar uzatılabilecek. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanmazsa mahkemede kiracı ya da ev sahibi tarafından dava açılabilecek.
Kiracı Fesih Bildirimi
Örneğin 30.09.2020 tarihinde sonlandırılmak isteniyorsa, en geç 30.06.2020 tarihinde bildirim yapılmış olmalıdır. Kiracı tarafından yapılacak olan bildirimlerin yazılı olarak yapılması gerekmektedir.
Kiracı Fesih Bildirim Süreleri Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Buna göre kiracı, belirsiz süreli kira sözleşmesini, aksine bir adet bulunmadıkça, altı aylık kira döneminin sonu için, üç aylık fesih bildirim süresine uyarak feshedebilecektir.
Kiracı Fesih Bildirim Örneği
Gayrimenkulü … tarihinde … itibari ile tahliye edeceğimi bildiririm. Kiralanan yerde tarafıma ait eşyalarımı çıkaracağımı ve kiralanan gayrimenkulü temiz ve kullanıma elverişli bir halde ve tüm anahtarlarıyla birlikte kira sözleşmesinde belirtildiği gibi tarafınıza teslim edeceğimi beyan ederim.
Kiracı Güveni Kötüye Kullanma
Güveni kötüye kullanma, muhafazası veya belirli bir şekilde kullanılması için kendisine zilyetliği devredilen malı devralan şahsın, zilyetliğin devri amacı dışında kendisinin veya başkasının yararına olarak malı kullanması veya zilyetliğin devri olgusunu inkar etmesidir.
Kiracı Genel Kurulda Oy Kullanabilir mi
Yaşam alanını kiracı kullandığı için gerek yönetim gerekse kendi yaşam alanıyla ilgili söz söyleme hakkı mevcuttur. Fakat kiracılar genel kurul toplantılarında oy kullanamamaktadır. Kiracının oy kullanması ancak ev sahibinin kat vekaleti ile mümkün olmaktadır.
Kiracı Genel Kurul Toplantısına Katılabilir mi
Kiracılar apartman toplantısına katılabilir mi dediğimizde; kiracılar yönetim toplantılarına katılabilmekte, konuşma hakkı elde edebilmektedir. Yaşam alanını kiracı kullandığı için gerek yönetim gerekse kendi yaşam alanıyla ilgili söz söyleme hakkı mevcuttur.
Kiracı Hakları
Taşınmazın kira sözleşmesi boyunca, kiraya verildiği gibi kalmasının sağlanmasını kiraya verenden isteme hakkı Aksinin kararlaştırılmamış olması durumunda, kiraya verenin zorunlu sigorta, vergi ve benzeri yükümlülükleri yerine getirmesini talep etme hakkı
Kiracı Hangi Durumlarda Tahliye Edilebilir
Kira sözleşmesinin süresi ne kadarsa onun bitmesini beklemeniz ve eve ihtiyacınız olduğunu kanıtlamanız. Aynı yıl içinde kiracı kirayı ödemeyi 2 kere geciktirirse ve ev sahibi olarak 2 tane ihtar gönderdiyseniz kira süresinin bitiminden itibaren tahliye davası açabilirsiniz.
Kiracı Hakları 5 yıl
Kira sözleşmesi 5 yılı aşan kiracılar için ev sahiplerinin kira bedelinin tespiti için sulh hukuk mahkemeleine dava açma hakkı var. Belirlenecek kira bedelinde hâkim yüzde 25 sınır ile bağlı kalmıyor. Bu noktada kira bedeli hâkim tarafından emsal bedellere göre tespit ediliyor.
Kiracı Hakları 10 Yıl
Kiracıyı koruyan kanuni düzenlemenin somut bir örneği de 10 yıllık uzama süresidir. Kiracı sebep göstermeksizin her uzama yılının bitiminden 15 gün önce çekeceği bir ihtarname ile kira akdini sonlandırabilirken, kiraya veren sözleşme süresinin bitiminden bir de üzerine 10 yıl saymak zorundadır. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kiracı İstediği Zaman Evden Çıkabilir Mi
Türk Borçlar Kanunu madde 325 düzenlemesine göre kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak mümkündür ancak burada kiracının hukuki sorumluluğu doğar.
Kiracı Kanunu
Borçlar Kanunu’nun 301. maddesi mülk sahibini, kira sözleşmesi boyunca mülkü nasıl kiraladıysa o şekilde tutmakla mükellef kılmaktadır. Buna göre evin tadilat masrafları, mülk sahibine aittir. Kiracı, evin yapı masraflarını kendi karşılayarak kira bedelini düşük ödeyebilir.
Kiracı Kira Artışını Kabul Etmezse Ne Olur
Yargıtay’ın bir dava sonucunda aldığı yeni emsal karara göre ise kira sözleşmesinde zammın hangi koşullar altında yapılacağı açıkça yazmıyorsa ev sahibi ÜFE oranında zam yapsa dahi kiracı bunu kabul etmeyebilecek. Zamlı kira ödemeyen kiracı, bu durumda tahliye de edilemeyecek.
Kiracı Kombi Bakımı
Borçlar kanununun 317. maddesinde “Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Bu konuda yerel âdete de bakılır.” ifadesi bulunmaktadır. Bu maddeye göre kombinin temizlik ve bakım masrafları kiracıya aittir.
Kiracı Mali Mesuliyet
Kiracının mali mesuliyeti, ile ilgili esaslar Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre, kiracı kira bedelini ödemekle yükümlü oluyor.
Kiracı Mali Mesuliyet Sigortası
Kiracı olarak bulunulan binalarda, sigortalı kiracının sorumluluğunda meydana gelebilecek hasarlar, poliçede belirtilen rizikolar dahilinde teminat altına alınır. Kiraya verilen binalarda sigortalı mal sahibinin sorumluluğundan meydana gelebilecek hasarlar, poliçede belirtilen rizikolar dahilinde teminat altına alınır.
Kiracı Mahkemeye Gelmezse
Bilindiği üzere, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 150. maddesinde, “1-Usulüne uygun şekilde davet edilmiş olan taraflar, duruşmaya gelmedikleri veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.
Kiracı Mala Zarar Verme
Kira ilişkisinde mala zarar verme suçunun cezası TCK’da düzenlenmiştir. İlgili düzenleme kapsamımda, mala zarar veren kiracı veya kiraya veren dört aydan üç yıla kadar hapis ya da adli para cezası ile cezalandırılır.
Kiracı Neleri Öder Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Doğrudan kullanan kişi ve kişilerin yaralandığı temizlikçi, kapıcı, asansör bakımı, elektrik, su vb işletme giderleri ise kiracı tarafından karşılamakla yükümlüdür. Kat malikleri ortak alanda bulunan tesisleri kullanmaktan kaçınıp ihtiyaç duymadığını söyleyip giderleri ödemekten kaçınamaz.
Kiracı Olduğum Ev Satıldı
Kira Hukukunda, böyle bir kiracılı evin satılması durumda kiracının mağdur edilmemesi esas alınmıştır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur.
Kiracı Ölürse Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracının ölümü, kira sözleşmesini kendiliğinden sona erdirmez. Türk Borçlar Kanunu’nun 333. Maddesinde düzenlendiği üzere “Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler”.
Kiracı Ödeme Yapmazsa
Kiracı kirayı ödemez ve temerrüde düşerse tahliye davası açılması gerekir. Kiracıya Noter tarafından 30 gün süreyle ödeme ihtarı gönderilir. Bu süre zarfında yine ödeme yapılmazsa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip sonucunda icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Kiracı Ödeme Yapmıyor Ne Yapmalıyım
Kiracı kirayı ödemez ve temerrüde düşerse tahliye davası açılması gerekir. Kiracıya Noter tarafından 30 gün süreyle ödeme ihtarı gönderilir. Bu süre zarfında yine ödeme yapılmazsa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip sonucunda icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir.
Kiracı Önceden Çıkarsa
Kiracının kira sözleşmesinden önce sözleşmeyi fesh etmesi durumunda kiracı mülk sahibine erken tahliye tazminatı ödemek zorundadır. Bu yüzden kiracı evden çıkmaya karar verdiğinde öncelikli olarak mal sahibi ile anlaşma yoluna gitmelidir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise kiracı gerekli tazminatı öder. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kiracı Protesto Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracı eğer bir kira bedelini ödememişse veya bu kira bedeli olmak zorunda değil yan giderler (örneğin aidat bedeli) ödenmemişse kiracıya en az 30 günlük süre verilerek ihtar çekilir. Bu ihtarda eğer 30 günlük süre içerisinde bedeli ödemezse sözleşmeyi feshedeceği yazılı olur.
Kiracı Protesto Örneği
İhtarname, bazı durumlarda noter kanalından çekilmek zorundadır. Ancak bazen yazılı veya sözlü olarak çekilen ihtarın da geçerli olduğu durumlar söz konusu olmaktadır. Bununla birlikte ispat hukuku bakımından noter kanalıyla ihtar çekilmesi kolaylık sağlar.
Kiracı Peşin Verdiği Parayı Geri Alabilir Mi
Fesih bildirimi sonrasında da söz konusu peşin ödenen kira bedeli kiraya veren tarafından ödenmezse bu halde alacak davası açılabileceği gibi icra yoluyla da söz konusu tahsilat gerçekleştirilebilecektir.”
Kiracı Para Ödemiyor Ne Yapmalıyım
Buna göre, kiracı kira bedelini ve yan giderlerini ödemez ise noter vasıtasıyla kiracıya ihtar gönderilir ve en az 30 gün süre (konut ve çatılı işyerleri için) verilerek söz konusu borçlarını ödemesi aksi takdirde sözleşmenin feshedileceği ihtar edilir.
Kiracı Rahatsız Ediyor Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Gürültü yapan komşu kiracı ise kat malikini (ev sahibini) arayın ve durumu bildirerek önlem almasını isteyin. Kat malikine ulaşamıyorsanız apartman yönetimi / site yönetiminden bunu yapmasını ve kendinize de yazılı bilgi verilmesini talep edin. Apartman yönetimi ile konuşun ve rahatsızlığınızı dile getirin.
Kiracı Satılacak Evi Göstermek Zorunda Mı
“Kiracı, bakım, satış ya da sonraki kiralama için zorunlu olduğu ölçüde, kiraya verenin ve onun belirlediği üçüncü kişinin kiralananı gezip görmesine izin vermekle yükümlüdür. ”
Kiracı Sözleşmeden Önce Çıkarsa Ne Olur
Kiracının kira sözleşmesinden önce sözleşmeyi fesh etmesi durumunda kiracı mülk sahibine erken tahliye tazminatı ödemek zorundadır. Bu yüzden kiracı evden çıkmaya karar verdiğinde öncelikli olarak mal sahibi ile anlaşma yoluna gitmelidir. Anlaşma sağlanamaması durumunda ise kiracı gerekli tazminatı öder.
Kiracı Site Aidatını Ödemiyor
Yeni düzenlemeye bakıldığında ilk göze çarpan değişiklik kira borcu gibi artık aidat borcunu da ödemeyen kiracı tahliye olabileceğidir. Bu durumda kira veya aidat borcunun sözleşmeye göre kararlaştırılan zamanda ödemeyen kiracı aleyhine kiraya veren konut sahibi kiracıya 30 gün ödeme süreli bir ihtarname gönderecektir.
Kiracı Şikayet Hattı
ALO 186
Kiracı Şikayet Dilekçesi
Savcılığa şikayet dilekçesinde şikayetçi; ad soyad, T.C. kimlik numarası, adres ve telefon bilgilerini yazmalıdır. Şikayetçi, şüphelinin kimlik bilgilerini biliyorsa dilekçesine yazmalıdır. Ancak şikayetçi, şüphelinin ad ve soyadını dahi bilmiyorsa bu alana “kimliği tespit edilememiş şahıs” ibaresini eklemelidir.
Kiracı Şerhi
Gayrimenkul sahibi ve kiracının anlaşması sonucu kira sözleşmesi tapu kaydına işlenir. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenen kira şerhi, kiracının ya da mal sahibinin başvurusu ile yapılabilir.
Kiracı Tahliye Davası Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira borcunu ödemeyen kiracıların tahliyesi için en hızlı yol, kiracı hakkında tahliye talepli icra takibi başlatılmasıdır. Bu icra takibinde, kiraya veren tarafından hem birikmiş kira alacağı hem de tahliye talep edilmelidir.
Kiracı Tahliye Sebepleri Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
- Ödenmeyen Kira Bedeli.
- Yazılı Tahliye Taahhüdü Alınması
- Kiralayanın Konut ve İşyeri İhtiyacı
- Taşınmazın Yeniden İnşası
- Kira Akdinin 10 Seneyi Doldurması
- Haklı Sebeple 2 İhtar Yapılması
Kiracı Uzlaşma
Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, kira uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması hayata geçirilecek. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Burada anlaşma sağlanamazsa mahkeme yoluna gidilecek. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kiracı Uyarlama Davası Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Uyarlama davası ileri dönük etki eden bir davadır. Bundan kasıt, dava açıldığı andan itibaren kira bedelinde artış talep edilebilmekte olup daha önce ödenen kiralar yönünden herhangi bir talepte bulunabilmesi mümkün değildir. Bir başka ifade ile, dava tarihinden itibaren kira bedelleri uyarlanır.
Kiracıya Ulaşamıyorum Ne Yapmalıyım
Kiracı tarafından bir yıl içinde farklı dönemlere ait kira alacağı geç ödenirse veya hiç ödenmezse iki haklı ve yazılı ihtar göndermek suretiyle kiraya veren taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde tahliye davası açabilir.
Kiracının Uygunsuz Davranışları
Türk Borçlar Kanunu’nun 316/2. Maddesine göre; kiracının bu yükümlülüğüne aykırı davranması halinde kiraya veren, konut ve çatılı işyeri kiralarında, en az 30 gün süre vererek, aykırılığın giderilmesi, aksi takdirde sözleşmeyi feshedeceği konusunda yazılı bir ihtarda bulunur.
Kiracıya Ulaşılamıyorsa Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kira bedelinin ödenmediği ve kiracıya ulaşılamadığı durumlarda, mal sahibi noter aracılığıyla kiracıya ihtar göndermelidir. Bu gönderilecek ihtar ödenmemiş olan masraf ve kiralar içindir. İlk ay gönderilen ihtar bir işe yaramazsa, yani kiracı hala ödemeyi yapmamışsa ikinci ay tekrar ihtar gönderilir.
Kiracının Uyuşturucu Kullanması
İki tarafa borç yükleyen sözleşmelerden olan kira sözleşmelerinde, özellikle kiracıların borçları ve bu borçlara aykırı davranılması halinde başvurulabilecek hukuki imkanlar uygulamada önem arz etmektedir. Günümüzde kiraya verenler (ev sahipleri) kiralanan yerin özensiz veya sözleşmeye aykırı kullanımı nedeniyle büyük zararlara uğrayabilmektedirler.
Kira ilişkisinin devamı ve sonrasında özellikle kiraya verenlerin zarar görmesini engellemek amacıyla kiracılara yüklenen borçlardan biri de Türk Borçlar Kanunu’nun 316. Maddesi ile düzenlenen kiracının, kiralananı özenle kullanma ve komşulara saygı gösterme borcudur. Bu düzenleme niteliği gereği tüm kira sözleşmelerine uygulanmakla birlikte konut ve çatılı işyeri kiralarında özel bir öneme sahiptir.
Kiracıya Uyarı Yazısı Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracının tahliye edilebilmesi için Türk Borçlar Kanunu’nda usulüne uygun ihtar çekilmesi gerektiği düzenlenmiştir. Keza kiracının; kira borcunu ödememesi yahut kiralanana ihtiyaç duyulması ve kanunda düzenlenen şartların gerçekleşmesi halinde kiracıya kanuni süre içerisinde ihtar çekilerek kiracı tahliye edilebilir.
Kiracı Abonelikleri Üstüne Almazsa Ne Olur
Kiracı elektrik aboneliğini üzerine almazsa ne olur? Kiracının abonelikleri üzerine almadığı gibi, abone olmayan kiracının da borçlarının bulunması nedeni ile kiracıya karşı yargı süreci başlatabiliyorsunuz.
Kiracı Varken Ev Satılırsa
Kira Hukukunda, böyle bir kiracılı evin satılması durumda kiracının mağdur edilmemesi esas alınmıştır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur.
Kiracı Vergi Öder Mi
Konutta kiracının bulunmasının vergi yükümlülüğüne etkisi yoktur, bu vergileri her zaman evin yasal sahibi öder.
Kiracı Vefat Ederse
Kiracının ölümü, kira sözleşmesini kendiliğinden sona erdirmez. Türk Borçlar Kanunu’nun 333. Maddesinde düzenlendiği üzere “Kiracının ölmesi durumunda mirasçıları, yasal fesih bildirim süresine uyarak en yakın fesih dönemi sonu için sözleşmeyi feshedebilirler”.
Kiracı Varken Evin Gösterilmesi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracı, kiralananı satın almak ya da kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyenlerin görmesine ve gezmesine izin vermekle yükümlüdür. Ev sahibi isterse fotoğraf çekimi de yapabilir. Ancak bu yapılırken kiracıya en uygun zaman seçilmelidir.
Kiracı Yönetici Olabilir Mi
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz.
Kiracı Yasası Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiralanan taşınmazın kiralandığı andaki özelliklere sahip olarak geri verilmesi durumunda depozitonun geri alınması hakkı Kullanımla ilgili olan yan giderlerin kiraya veren tarafından karşılanmasını isteme hakkı Geç ödenen kira bedeline ilişkin cezai koşul içeren bir anlaşmanın yapılmasını engelleme hakkı
Kiracı Yönetmeliği
Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken;
– Doğruluk kaidelerine uymak,
– Özellikle birbirini rahatsız etmemek,
– Birbirinin haklarını çiğnememek,
– Yönetim planı hükümlerine uymakla,
karşılıklı olarak yükümlüdürler. Bu yükümlülükler bağımsız bölümlerdeki kiracılara ve oturma hakkı sahiplerine veya bu bölümlerden herhangi bir suretle devamlı olarak faydalananlar için de geçerlidir. Bu konudaki yükümlülüklerini yerine getirmeyenler kat malikleriyle birlikte, müteselsil olarak sorumlu olur. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Kiracı Yaptığı Masrafları Kiradan Düşebilir Mi
Kiracı, apartman aidatı gibi binaya ait bakım ve temizlik giderlerini karşılamakla mükelleftir. Kira kontratında aksi belirtilmedikçe su, elektrik gibi faturaları da kiracının ödemesi gerekir. Bu masraflar kira bedelinden düşülemez.
Kiracı Yeniden Değerleme
TBMM Genel Kurulu’nda kira artışlarına yüzde 25 sınır getiren önerge kabul edildi. Buna göre Kira artışlarında 1 Temmuz 2022-1 Temmuz 2023 arasında yapılabilecek en yüksek zam oranını yüzde 25 olarak sınırlandırılacak.
Kiracı Zilyet Midir Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Mülkiyet mal üzerindeki hak, zilyetlik ise malın kullanım hakkını elinde bulundurmaktır. Malik gerçek sahip iken, zilyet ise mal üzerinde kullanma hakkına sahip olan kişidir. Kira ilişkisi bakımından değerlendirmek gerekir ise kiraya veren malik iken taşınmazı fiilen kullanan kiracı ise zilyettir.
Kiracı Zammı Kabul Etmiyor
Kiracı zammı kabul etmezse, kiranın belirlenmesi için dava açılabiliyor. Her zaman açılabilen bu dava yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.
Kiracı Zorunlu Masrafları İsteyebilir Mi
Kiracının tahliye sebebinin haklı/haksız olmasından bağımsız olarak kira sözleşmesinin usulüne uygun olarak sona ermesi ve tahliye edilmesi sonucunda kiracı şartları mevcutsa; kiralanana yaptığı zorunlu ve faydalı masrafları talep edebilir.
Kiracı Zarar Tespiti
Eve Zarar Veren Kiracı Tazminat Öder Mi? Kira sözleşmesinin sona ermesinden sonra kiraya verenin taşınmazın zarara uğradığını öğrenmesi durumunda derhal meydana gelen zararları tespit ettirmesi gerekir. Meydana gelen zararların tespitinin yapılması taşınmazın bulunduğu Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edilir.
Kiracı Zekat Verir Mi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kirada oturuyorsa ona zekât düşmez. Ev, onun ihtiyacıdır. Nakit tasarruflarında zekât oranı % 2.5 tur.
Ev Sahibi Şikayet Hattı Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
ALO 180
Ev Sahibi Kiracıyı Nasıl Evden Çıkarır Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Ev sahipleri, sözleşme devam ettiği sürece kiracıyı istediği an evden çıkaramaz. Haklı gerekçeler varsa öncelikle kiracıya ihtarname çekilir. Bir yılda iki ihtarname gönderilen kiracı için tahliye kararı çıkarılabilir.
Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir 2023
Normal şartlarda TÜFE verilerine göre hesaplanan kira artış oranları, hükümet tarafından getirilen uygulama sonrasında yüzde 25’le sınırlandırılmıştı. Buna göre; 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Ev Sahibi Ben Oturacağım Diyerek Kiracıyı Evden Çıkartabilir Mi
En önemli sorulardan olan Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir Mi nin cevabı, mülk sahibinin bu eve ya da iş yerine gerçekten ihtiyacı olduğu takdirde kiracıyı çıkarabilir.
Ev Sahibi Ara Zam Yapabilir Mi
Ev sahiplerinin kontrat süresi dolmadan kiraya zam yapma hakkı yok.
Ev Sahibi Annesi İçin Kiracıyı Çıkarabilir Mi
Evinize; sizin, annenizin, babanızın, kardeşinizin veya çocuklarınızın ihtiyacı varsa ya da kendinize veya aile üyelerinize iş yeri açacaksanız, ev sahibi olarak kiracıya tahliye davası açabilirsiniz.
Ev Sahibi anahtarı Teslim Almazsa
Kiralayan anahtarı almaktan kaçınırsa, kiracının yapması gereken, mahkemeden bu yolda tevdi mahalli tayinini isteyip, tayin edilecek yere anahtarı teslim etmek ve durumu kiralayana bildirmektir. Kiracının kiralananı iade borcu, ancak bu şekilde, durumun kiralayana bildirildiği tarihte son bulur. Aksi takdirde, kiracının, kira parasını ödemek de dahil olmak üzere, sözleşmeden kaynaklanan yükümlülükleri devam eder.
Ev Sahibi Baskısı
Kiracıların yüzde 25’in üzerinde artış yapmak zorunda değildir. “Yüzde 25 olarak kirayı hesaplayıp ev sahibinin hesabına attığında ev sahibinin, ‘Sen bunu benim hesabıma attın, ben bunu kabul etmiyorum.’ deme lüksü yok. Bu oranı kabul etmek zorunda. Diyelim ki kabul etmedi, kiracı evinden çıkmak zorunda değil. Burada ev sahibi, ‘Ben kabul etmiyorum.’ diyerek dava açabilir.” Kiracıların kendilerine baskı yapan yada fazla zam yapan ev sahiplerini şikayet edebilir. “Kiracının izni olmadan o eve hiç kimse giremez. Bununla ilgili şikayet yoluna gidilebilir.
Ev Sahibi Evi Başkasına Kiraya Verirse
Kiracı, konut ve çatılı işyeri kiralarında, kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça, kiralananı başkasına kiralayamayacağı gibi, kullanım hakkını da devredemez. Alt kiracı, kiralananı kiracıya tanınandan başka biçimde kullandığı takdirde kiracı, kiraya verene karşı sorumlu olur.
Ev Sahibi Bozuk Kombiyi Değiştirmiyor Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Parça değişikliği, tamir ya da yenileme gibi durumlarda oluşan masrafları ise ev sahibi öder. Bununla birlikte eğer kombinin periyodik bakımları kiracı tarafından yaptırılmıyorsa çıkacak arızanın masrafları da yine kiracıya ait olacaktır. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Ev Sahibi Banka Hesap Numarası Vermiyor
“Bu nedenle eğer ev sahibinin kötü niyetli bir şekilde kiracısını temerrüde düşürüp tahliye etmek istemesi için banka hesabını kapatmak istemesi halinde sulh hukuk mahkemesine başvurarak ‘ödeme yeri tayini’ istenmeli ve kiralar mahkeme tarafından mal sahibi adına açılacak olan bu hesaba yatırılmalı. Mal sahibi bu sırada kira borcu ödenmediği iddiası ile icra takibi yaparsa kiracı itirazında bu durumu mutlaka belirtmeli. İtirazın iptali konusunda yetki, icra mahkemesinde değil sulh hukuk mahkemesinde olur.”
Ev Sahibi Banka Hesabını Kapatırsa
“Ev sahibinin sözleşmede yazan banka hesabını kapatması halinde yeni banka hesabını kiracısına bildirmesi gerekiyor. Aksi takdirde kiracı bunu mahkemeden talep edebilir. Bu gibi hususlar elbette somut olaya göre belirlenebilecek. Bu halde mahkeme, gerçekten ev sahibinin gerekli hususları yerine getirip getirmediğine bakacak ve kiracının kira ödemelerini isteği dışında ödeyememesi hali var mı araştıracak.”
Ev Sahibi Çık Derse Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Evden çıkmak isteyen bir kiracıysanız yapmanız gereken, kira sözleşmesinde belirtilen süre bitmeden 15 gün önce ev sahibine yazılı olarak ihtar yollayarak sözleşmeyi sona erdirme talebinde bulunmak. Ancak bunu bildirmediğiniz takdirde sözleşmenizin aynı şartlarda uzayacağını belirtelim.
Ev Sahibi Çıkarmak İstiyor
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Ev Sahibi Çok Zam Yaparsa Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Konut kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan yasal düzenleme dün itibariyle yürürlüğe girdi. Yüzde 25 sınırı 11 Haziran 2022 ila 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında geçerli olacak. Ev sahipleri kiracıları zorla çıkaramayacak, tahliye davaları reddedilecek. Düzenleme ile kiracılar 1 yıl rahat nefes alacak.
Ev Sahibi Çocuğunu Oturtmak İçin Kiracıyı Çıkarabilir Mi
Uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart.
Ev Sahibi Çilingirle Eve Girebilir Mi
Ev sahipleri, hangi sebeple olursa olsun kiracı evde yokken anahtarla veya çilingirle eve giremez. Girerse, konut dokunulmazlığını ihlal etmiş olur. Kiracının hukuki süreç başlatması halinde ev sahibine hapis cezası verilebilir.
Ev Sahibi Çatıyı Yaptırmıyor
Kat Mülkiyeti Kanuna göre çatı katı binaların ortak kullanım alanı olarak sınıflandırılmaktadır. Buna göre çatı katı kullanım hakkı tüm kat maliklerindedir. Çatı tamiratı ve tadilatı giderleri de tüm kat maliklerinin arasında arsa payı oranında eşit sorumluluktadır.
Ev Sahibi Değişirse Kira Sözleşmesi
İmzalanan kira sözleşmesi korunur. Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur. Yeni ev sahibinin onaylı yeni hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi yeterlidir.
Ev Sahibi Dask Yaptırmıyor
Zorunlu Deprem Sigortası, kiracı tarafından kendi adına yaptırılamaz. Kiracı, Zorunlu Deprem Sigortasını “Sigorta Ettiren” sıfatıyla, ev sahibi adına yaptırabilir.
Ev Sahibi Depozitoyu Nasıl Öder
Depozitoyu geri almak için mülk sahibine, mülkün boşaltılacağının bilgisinin verilmesi gerekir. Mülk sahibi ve kiracı, kendi aralarında anlaşarak depozito ödemesini tek seferde ya da taksitler halinde gerçekleştirebilir.
Ev Sahibi Depozitoyu Geri Vermezse Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Tüm şartları yerine getirmiş olmanıza rağmen ev sahibiniz depozitonuzu ödemiyorsa ilk iş notere gidip ona ihtar çekmelisiniz. Notere giderken yanınıza kirayı düzenli ödediğinize dair dekontları da kanıt olarak götürebilirsiniz. Eğer ihtara rağmen depozitonuz ödenmiyorsa yapmanız gereken avukatınızla birlikte depozitonuz ve yasal faizi için icra takibi başlatabilirsiniz. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Ev Sahibi Duası
Ev Sahibi,Mal Sahibi Olmak İçin Okunacak Dua: Bismillahirrahmanirrahim*kulillâhumme mâlikel mülki tü’til mülke men teşâü ve tenziul mülke mimmen teşâü ve tüızzü men teşâü vetüzillü men teşâü bi yedikel hayr*İnneke alâ külli şey’in kadîr*Tûlicül leyle fin nehâri ve tûlicün nehâra fil leyli ve tuhricül hayye minel
Ev Sahibi Değişince Kira Değişir Mi
Kira sözleşmeniz devam ederken ev sahibinin evi bir başkasına sattığı durumda, kiracının eski ev sahibiyle yapmış olduğu kira sözleşmesi aynen geçerliliğini koruyarak devam eder. Böyle bir durumda kiracının mağdur edilmemesi ve kira sözleşmesinin korunarak aynı haliyle devamı esas alınmıştır.
Ev Sahibi Evi Satarsa Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracının, ev satılmadan önce imzalamış olduğu sözleşme devam ederken ev sahibinin evi bir başkasına satması durumunda, önceden imzalanan sözleşme ve şartları aynı şekilde devam eder. Kira Hukukunda, böyle bir kiracılı evin satılması durumda kiracının mağdur edilmemesi esas alınmıştır. İmzalanan kira sözleşmesi korunur.
Kiracı, evin yeni sahibi ile eski kontrat çerçevesinde ev sahibi, kiracı ilişkisini korumaya devam eder. Yeni ev sahibi ile tekrar kontrat yapılmasına ihtiyaç yoktur. Yeni ev sahibinin onaylı yeni hesap numarası ile tapunun onda olduğuna dair belgeyi bildirmesi yeterlidir. Kısacası kira hukukunu içine alan yasalara göre evin sahibinin kiracılı evi satılması durumunda, kiracının evi hemen boşaltma zorunluluğu yoktur.
Ev Sahibi Evin Fotoğraflarını Çekebilir Mi
Kiracı, kiralananı satın almak ya da kendisi çıktıktan sonra kiralamak isteyenlerin görmesine ve gezmesine izin vermekle yükümlüdür. Ev sahibi isterse fotoğraf çekimi de yapabilir. Ancak bu yapılırken kiracıya en uygun zaman seçilmelidir.
Ev Sahibi Evde Tadilat Yapabilir Mi
Kiracınız izinsiz olarak evinizde değişiklik yapamaz. Evi genişletemez veya değiştiremez. Kiracının evde tadilat yapması için sizin izniniz gereklidir. Kiracı tadilat yapma isteğini baştan belirtirse bununla ilgili kira sözleşmesinin düzenlenmesi gerekir.
Ev Sahibi En Fazla Ne Kadar Zam Yapabilir Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Düzenleme kapsamında 1 yıl süre için, kira artış oranı hesaplanırken TÜFE yerine sabit oran uygulanacak. 12 aylık TÜFE ortalaması, yüzde 25’in altında olursa düşük olan oranda kira artışı yapılacak. Ocak 2023 kira artış oranı belli oldu. Ocak ayı iş yeri kira artış oranı %72,31, konut kira artış oranı en fazla %25.
Ev Sahibi Elektrik Suyu Kesebilir Mi
1-Kira sözleşmesi ile gidip kiracı kendi adına abonelikleri bağlatabilir. Yazılı kira kontratı, dask gibi evraklar gerekmektedir. Kira kontratı sözlü ise kiracı kendi adına elektrik su bağlatamaz.
2-Huzur ve sükunu bozmaktan suç duyurusunda bulunabilir.
Ev Sahibi Fazla Zam Yaparsa
Ev Sahibi Fahiş Zam Yaparsa
Yeni ev sahibi ile eski kiracı arasında yeni sözleşme taraflar arasında ki anlaşmaya bağlıdır. Eski ev sahibi ile kiracı arasında yapılan sözleşme en az 6 ayı geçmeyecek şekilde devam etmektedir. Lakin yeni ev sahibi kiracı ile yeni anlaşma yoluna gidebilir. Fakat yeni ev sahibi kafasına göre zam yapamaz.
Ev Sahibi Gelir Vergisi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
“Geçen yıl (2021’de) elde ettiği konut kira geliri 7 bin lirayı aşmayanlar beyanname vermeyecek. Beyanname vermeyen mülk sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek. 7 bin liranın üzerinde konut kira geliri olanlar, mart ayı içinde beyanname verecek.
Ev Sahibi Gelir Vergisi Öder Mi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Beyanname vermeyen mülk sahipleri kira gelirleri için vergi de ödemeyecek. 7 bin liranın üzerinde konut kira geliri olanlar, mart ayı içinde beyanname verecek. Hissedarlar için de aynı tutar geçerli. Kişi başı elde edilen konut kira geliri 7 bin lirayı geçmiyorsa beyanname verilmeyecek.
Ev Sahibi Geçmişe Yönelik Kira Zammı İsteyebilir Mi
Ayrı bir sözleşme yok ise kiracı her yıl TEFE-TÜFE zammını ödeyecektir. Eğer ev sahibi, ‘Bu sene TEFE-TÜFE yapmayalım’ dese bile kiracı mutlaka yazılı kâğıt almak zorundadır. Yoksa, geriye dönük beş yıllık TEFE-TÜFE oranındaki zammı ev sahibi kiracıdan talep edebilir.”
Ev Sahibi Gelir Vergisi Hesaplama
2021 yılı içerisinde toplam konut kirası 35.000 TL olan bir kişinin, Götürü Yöntemi’ne göre kira vergisi hesaplaması şu şekilde yapılır: 35.000 TL – 7.000 TL =28.000 TL (Kalan) 28.000 TL – 4.200 TL =23.800 TL (Vergiye Tabi Tutar) 23.800 TL * %15 = 3.570 TL (Hesaplanan Kira Vergisi)
Ev Sahibi Hakları Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
- Ev sahibi, her yeni kira sözleşmesinde kanunlar çerçevesinde belirlenmiş sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle beraber evden tahliye ettirebilir. Kiracı eğer evde oturmak istiyorsa kiraya yasal çerçeveler ışığında yapılan zammı kabul etmek zorundadır.
- Ev sahibinin kiracıya karşı olan haklarından biri de kanun çerçevesinde belirlenmiş durumlarda kiracıyı evden çıkarabilmesidir. Örneğin kiralanan mülk; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse mülk sahibi, bu durumu kiracıya bildirerek evden çıkmasını talep edebilir.
- Ev sahibi, kiradaki evini satabilir. Önceden kiracıyı bilgilendirmek koşulu ile ev sahibi, evi üçüncü şahıslara gösterebilir. “Ev satılırsa ev sahibi, kiracıyı ne zaman çıkarabilir?” konusu da yasalarla belirlenmiştir. Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir.
- Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.
- Belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitmesine 15 gün kala, aksi belirtilmedikçe sözleşme eski şartlar üzerinden yenilenir. Ev sahibi kira bedelini yükseltmek istiyorsa bu süre öncesinde yeni bir sözleşme yapma hakkına sahiptir.
- Kiracının kirayı ödemediği durumlarda, mülk sahibi ihtarname çekerek 30 gün içinde borcun ödenmesini talep edebilir. Borcun ödenmemesi durumunda ev sahibi, sözleşmeyi fesh ederek kiracıyı evden çıkarabilir.
- Ev sahibi, kiraladığı mülkü (zamanla gelen yıpranmaların dışında) verdiği gibi geri alma hakkına sahiptir. Ev sahibinden izinsiz olarak yapılan değişiklikler karşısında ev sahibi, kiracıdan bu değişiklikleri geri almasını talep edebilir.
- Karşılıklı anlaşmazlık sonucunda kiracıya tahliye bildirimi yapmak, ev sahibinin hakları arasında yer almaktadır. Bu durum çoğunlukla bir davaya dönüşmekte ve maddi konular bir hakim eşliğinde çözülmektedir.
- Ev sahibinin, kiracıdan 3 kira miktarını geçmeyecek oranda depozito isteme hakkı bulunmaktadır. Sözleşme bitiminde kiracı eve zarar vermişse ev sahibi bu depozitoyu, evde oluşan hasarları gidermek için kullanabilir.
Ev Sahibi Hangi Durumlarda Kiracıyı Evden Çıkarabilir
Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Ev Sahibi Hangi Kuruma Şikayet Edilir
ALO 180
Ev Sahibi İhtar Çekerse
Buna göre yeni ev sahibi, evi satın aldıktan sonra kiracıya ihtar çekerek evin tahliyesi için 6 ay süre tanıma hakkına sahip olur. Bu durumda kira sözleşmesinden bağımsız olarak kiracının maksimum 6 ay içinde evi tahliye etmesi gerekir.
Ev Sahibi İhtar Süresi
Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.
Ev Sahibi Kirayı Almıyor Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiranın ödenmemesinin mal sahibine doğrudan tahliye hakkı vermediğine de dikkat çeken Alp, “Kiranın ödenmemesi durumunda öncelikli olarak mal sahibinin ihtar çekmesi, hatta ihtarlı ödeme emri gönderip 30 gün süre vermesi gerekir. Bu süre içinde kiracının ödemeyi yapması yeterli kabul edilir.
Ev Sahibi Kiracı Davaları Ne Kadar Sürer
Kiracı taşınmazı erken boşaltırsa dava kısa sürebilir. Kiracı tahliye davasında mahkeme süreci genel olarak 3 ay ile 1.5 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Ev Sahibi Kirayı Elden Alıyor Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kirasını elden alan ev sahipleri minimum 250 TL olacak şekilde kiranın %5’i kadar özel usulsüzlük cezası ödemektedir. Ancak iş yeri kiralarında söz konusu ceza hem dükkan sahibine hem de kiracıya kesilmektedir.
Ev Sahibi Lehine Kira Sözleşmesi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Ev sahibi ancak, üzerinden 10 yıllık uzama süresi geçerse bildirimde bulunarak kira sözleşmesine son verebilir. 10 yılın sonunda ev sahibinin herhangi bir sebep göstermeye ihtiyacı yoktur. Yani ev sahibi kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmemişse, gerekçesiz bir şekilde kiracıyı çıkaramaz.
Ev Sahibi Lehine Kira Sözleşmesi Nasıl Yapılır
Mülk sahibi ve kiracının TC kimlik numarası, adı ve soyadı gibi bilgiler kira sözleşmesinde yer almalıdır. Kiralanan mülkün bulunduğu adres, kat ve daire numarası, sözleşmede açık bir şekilde geçmelidir. Sözleşmenin her sayfası kiracı ve mülk sahibi tarafından imzalanmalıdır. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Ev Sahibi Misafire Karışabilir Mi
Dairede en fazla 2 kişi kiracı olarak konaklayabilir. misafir olarak kalmak isteyenler bir günden fazla konaklayamaz. bu şartın ihlali halinde kiracı kiraya verene her ay bir aylık kira bedelini cezayi şart olarak ödeyecektir. ayrıca bu durum tahliye sebebidir.
Ev Sahibi Ne Zaman Tahliye Davası Açabilir
Ev sahibi kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 1 ay içinde sulh hukuk mahkemesine dava açabilir.
Ev Sahibi Nasıl Evden Çıkarır Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.
Ev Sahibi Oğlum Oturacak Diyerek Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi
Uzmanlar ‘Çocuğum oturacak’ bahanesiyle kiracının kapı dışarı edilemeyeceğini söylüyor. Ev sahibi ‘Oğlum oturacak’ demesi durumunda da daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda. Ev satılsa dahi kiracıya 6 ay süre verilmesi şart. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Ev Sahibi Olmayan Kiraya Verebilir Mi Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
6570 sayılı Kanun’da mülkiyet değil, akit esası kabul edilmiş, bu husus Hukuk Genel Kurulunun 07.11.1962 gün ve 6/8 E., 61 K. sayılı kararında da benimsenmiştir. Başkasına ait taşınmazın kiraya verilmesi mümkün ve buna ilişkin sözleşme hukuken geçerli olduğundan kiralayanın mal sahibi olma zorunluluğu yoktur.
Ev Sahibi Ölünce Kira Kontratı Ne Olur
“Kiracının Ölümü Sebebiyle Kiraya Veren Kira Sözleşmesini Sona Erdiremez.” Belirtelim ki; kiracının ölümü halinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı sadece ölen kiracının mirasçılarına verilmiştir. Bir başka deyişle kiracının ölümü sebebiyle kiraya veren kira sözleşmesini sonlandıramayacaktır. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.
Ev Sahibi Protesto Çekerse Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları
Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir. Bu tür durumlarda ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 30 gün içinde bu aksiliklerin düzenlenmesini, aksi takdirde evin boşaltılmasını istediğini ibraz edebilir.
Ev Sahibi Polisle Kiracıyı Evden Çıkarabilir Mi
Yeni alınan bir evde kiracı oturuyorsa ve evi oturmak maksadı ile almışsak yapılması gereken işlem önce ki işlemlerle son derece benzerdir. Evin alımından sonra ki 1 ay içerisinde kiracıya mülkün boşaltılmasını talep eden noterden ihtar çekmemiz gereklidir. Bu durumda kiracı yasal olarak belirtilen süre içerisinde mülkü bize teslim etmek durumundadır. Yasal süreden kastımız kira kontratının bitmesine 6 aydan fazla zaman var ise 6 ay içerisinde , kontrat 6 aydan daha az ise kontrat süresi bitiminde mülk boşaltılmalıdır.
Bu tarz kiracı tahliyelerinde yaşanan ufak sorunlardan bir tanesi de depozito problemidir. Eski ev sahibinin aldığı depozito bedeli evin devir olmasının ardından yeni ev sahibine devredilmelidir. Çünkü kiracıya karşı depozito sorumluluğu yeni ev sahibine geçmiş olacaktır. Eski ev sahibi, depozito ile ilgili kiracıya veya yeni ev sahibine ödeme yapmamışsa hakkında dava açılabilir. Kiracı Ve Ev Sahibi Sorunları.