Trafik ve İlk Yardım

Trafik ile ilgili kavramlar

Ulaşım ihtiyacını karşılamak için ulaşım yolları ve ulaşım araçları yapılmıştır. Ulaşım konforunun ve güvenliğinin sağlanması için kurallar geliştirilmiştir. Trafik güvenliğinin sağlanması için ulaşım yollarından ve ulaşım araçlarından bilinçli yararlanmak ve trafik kurallarına uymak gerekir.

  • Yaya: Kara yollarında hareketsiz duran veya hareket eden insana yaya denir. Taşıt sürücüleri de kullandıkları taşıttan inince yaya olurlar.
  • Taşıt: İnsan, hayvan ve yük taşımaya yarayan araçlara taşıt denir. Taşıtlar motorlu olabileceği gibi motorsuz da olabilir.
  • Yaya kaldırımı: Kara yollarında yalnız yayaların kullanması için ayrılmış alana yaya kaldırımı denir. Yaya kaldırımları genellikle taşıt yollarından daha yüksek olur.
  • Yaya geçidi: Taşıt yolunda, yayaların karşıya güvenli geçebilmelerini sağlamak için yol çizgileri ve trafik işaret levhaları ile belirlenmiş alana yaya geçidi denir.
  • Alt geçit: Kara yolunun, diğer bir kara yolunun veya demir yolunun altından yayaların geçmesini sağlayan yapıya alt geçit denir. Alt geçitler yayaların güvenle karşıya geçebilecekleri yerlerdendir.
  • Üst geçit: Kara yolunun, diğer bir kara yolunun veya demir yolunun üstünden yayaların geçmesini sağlayan yapıya üst geçit denir. Üst geçitler de alt geçitler gibi yayaların güvenle karşıya geçebilmesi için yapılmıştır.
  • Trafik işaret levhası: Trafikle ilgili sembol, renk ve yazı ile özel bir talimatın aktarılmasını sağlayan levhalara trafik işaret levhası denir.

Trafik işaret levhaları verdikleri mesaja göre farklı şekillerde ve renklerde olabilir.

  • Işıklı trafik işaret cihazı: Trafiği düzenlemede kullanılan, üzerinde çeşitli renk, sembol ve yazı bulunan, bir talimatın aktarılmasını sağlayan ışıklı cihazlara ışıklı trafik işaret cihazı denir.
  • Banket: Yaya kaldırımı bulunmayan kara yollarında, taşıt yolu kenarında yayaların kullanabileceği alana banket denir. Banketlerden zorunlu hâllerde taşıt sürücüleri de yararlanır.
  • Toplu taşıma: Ulaşım ihtiyacının çok sayıda insanın aynı anda taşınması ile karşılanmasına toplu taşıma denir. Özellikle ulaşım maliyetinin düşürülmesi, çevre kirliliğinin önlenmesine katkısından dolayı tercih edilir.

Belediye otobüsü, metro, tramvay ve vapur gibi toplu taşıma araçlarının yaygın şekilde kullanılması trafik yoğunluğunun azalmasına katkı sağlar. Buna bağlı olarak da trafik kazaları azalır.

Toplu taşıma araçlarının tercih edilmesinin bir diğer faydası da çevre kirliliğinin azaltılmasına katkı sağlamasıdır. Toplu taşıma araçlarını tercih etmenin daha az egzoz gazının havaya salınması demek olduğu unutulmamalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu