Felsefe

Bilimin Değeri Nedir?

Bilim bir toplumun itici gücüdür. Toplumlara daha fazla ve daha iyi gelişme imkânı sağlayan bilimin insanların yaşamında entelektüel bir değeri de vardır.

Bilimin Değeri

Bilim, insanlara belli bir dünya görüşü oluşturma, belli ilkelere göre düşünme, olaylara ve olgulara nesnel, eleştirel bir bakış açısıyla bakma imkânı verir. Bireylere kazandırdığı bilimsel zihniyet ile dürüst ve tarafsız olmayı, sürekli yeni değerler, bilgiler ve karşılaştırmalarla görüşlerini test edebilmesi gerektiğini öğretir.

Karşılaşılan problemleri sabırlı, etraflı ve uzak görüşlü bir şekilde ele almayı öğretir. Bilme merakı sayesinde özgürleşen insanın hurafelere ve batıl inançlara bel bağlamayıp bilginin peşinde olması, yaşanılan toplumun daha refah, daha güzel hale gelmesine yol açar.

Diğer yandan bilimi değerli kılan günlük yaşama kazandırdığı kolaylıklardır. Teknolojik araç ve gereçler bilimsel bilginin günlük yaşama girmiş şeklidir.

Örneğin, tıp bilimi, kriminoloji (suç bilimi), savunma sanayi, eğitim, bilişim, biyomühendislik, enerji, organik kimya endüstrisi ve bu uygulamalarında görmekteyiz. Röntgen ışımaları, tomografi cihazları, ölçme aletleri ile hastalıklar kolayca teşhis edilirken; DNA testi, parmak izi, hatta saç telinden suçluların tespiti, uydudan yer tespiti yapan çok hassas araçlarla terör odaklarının tespiti, genel ağ ortamında insanların oturdukları yerden birçok işlerini hâlledebilmeleri gibi birçok alanda teknolojinin nimetlerinden yararlanılmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu