Dünyadaki Boğazlar ve Kanallar
Boğazlar ve kanallar konusu coğrafya dersleri için ve sosyal hayatta genel kültür için önemli bir konudur. Ülkemizin’de bir boğazlar ülkesi olarak içinde iki adet boğaz barındırdığını da belirtelim ve konuya geçelim.
Dünyadaki Boğazlar
1- Cebelitarık Boğazı
Atlas Okyanusu ile Akdeniz’i birbirine bağlayan boğazdır. Derinliği 324 m olan boğazın uzunluğu 58 m’dir. Boğazın sularında batıdan doğuya doğru giden üst akıntılar bulunur. 1502 yılında resmen İspanya’nın kontrolüne geçen boğaz daha önce Arapların kontrolündeyken günümüzde İngilizlerin bu boğaz üzerine olan hakimiyeti hâla hissedilmektedir.
2- İstanbul Boğazı
Karadeniz’in sularını Marmara suları ile birleştiren boğaz aslında epirojenez hareketleri sonrasında çöken bir akarsu yatağıdır. Uzunluğu yaklaşık 30 km’dir. Boğazın en dar yeri Anadolu Hisarı ile Rumeli Hisarı arasıdır. Boğazda üst ve dip akıntılar etkilidir. Akıntıla rın oluşma sebebi Karadeniz ve Marmara Denizi arasındaki seviye farkıdır. Üzerinde üç tane asma köprü olan İstanbul Boğazı’nın, altında ise Marmaray tüp geçidi bulunmaktadır. Stratejik önemi büyük olan bu boğaz aynı zamanda Anadolu Yarımadası’nı Trakya’ya bağlar.
İstanbul Boğazı’nda keskin virajların olması boğazdan geçen gemiler için bir risk oluşturur. Bu yüzden geçiş esnasında kılavuz kaptanların eşlik etmesi Boğaz güvenliği açısından önemlidir.
Boğaz trafiği oldukça yoğundur. Süveyş Kanalı’nın üç katı, Panama Kanalı’nın ise dört katı fazla bir yoğunluk görülür.
3- Çanakkale Boğazı
Marmara Denizi ile Ege Denizi arasında yer alan bu boğaz İstanbul Boğazı’na göre daha geniştir. Üzerinde henüz yapılmış bir asma köprü yoktur. Boğaz’ın uzunluğu 60 km’ dir. En dar yeri 1300 m olup en geniş yeri 7 km dir. 1914 yılında yaşanan Birinci Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı Devleti adına açılan en önemli cephedir. Bu cephede tarih yazan Türk Milleti İngilizlere “Çanakkale Geçilmez” sloganı ile gereken cevabı vermiştir.
4- Dover Boğazı
İngiltere ve Fransa arasındaki Manş Denizi ile Kuzey Denizi’ni birleştiren boğazın genişliği 32 m olup derinliği ise 72 m dir. Kıyılarında bol miktarda tebeşir kayaçları vardır.
5- Babülmendep Boğazı
Babülmendep Boğazı, Kızıldeniz’i Aden Körfezi’ne bağlar. Bu su yolu Cibuti ve Yemen arasında yer alır. Akdeniz üzerinden hareket eden bir gemi, önce Süveyş Kanalı’na oradan da Babülmendep Boğazı’ndan geçerek Hint Okyanusu’na ulaşır.
6- Hürmüz Boğazı
Hürmüz Boğazı, Basra Körfezi ile Umman Denizi arasında yer alır. Hürmüz Boğazı Birleşik Arap emirliklerini İran’a bağlar. Özellikle Basra Körfezi’nde kıyısı olan ülkeler açısından stratejik önemi vardır.
7- Malaka Boğazı
Malaka Boğazı Hint Okyanusu ile Çin Denizi’ni birbirine bağlar. Sumatra Adası sınırları içinde bulunur. Endonezya ve Malezya’nın kontrolünde olan Malakka Boğazı Dünyanın önemli geçitleri arasındadır. Maalesef boğazın güvenliğinin zayıf olması korsanlığın ve silahlı soygunların sık yaşanmasına neden olmaktadır.
8- Macellan Boğazı
Güney Amerika Kıtası’nın güneyinde Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanusu birbirine bağlayan boğazdır. Kıta ile Tierra Del Fuego Takımadaları’nı ayırır. Macellan Boğazı‘nın uzunluğu 686 km, genişliği 437 km arasında değişir. Boğaz, 1520 yılında Macellan tarafından bulunmuştur. Panama Kanalı’nın yapılmasından önce büyük öneme sahip olan boğaz sis ve kuvvetli rüzgâr sebebiyle geçilmesi zordur.
9- Bering Boğazı
Kuzey yarım kürede yüksek enlemlerde yer alan bu boğaz Büyük Okyanus’u Kuzey Denizi’ne bağlar. Büyük buz dağlarının olduğu boğazdan geçen gemi sayısı azdır. 180 tarih değiştirme çizgisi Bering Boğazı’nın üzerinden geçmektedir.
Dünyadaki Kanallar
1- Panama Kanalı
1914 yılında açılan bu kanal Orta Amerika ülkeleri arasında olan Panama’da yer alır. Büyük Okyanus ile Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan kanal, tam anlamıyla mühendislik harikası diyebileceğimiz bir yapıdır. Kanalın toplam uzunluğu 77 km dir. Üç büyük havuz sisteminden oluşan kanal, geçiş yapacak gemileri bu havuzlara sırayla alır ve asansör mekanizmasıyla yükselterek diğer havuzlara taşır en son olarak diğer okyanus sularına geçişini sağlar. Yaklaşık olarak bir geminin Panama Kanalı’nı kullanarak karşıya geçmesi sekiz saate yakın bir zaman alır.
2- Süveyş Kanalı
Kızıldeniz ile Akdeniz’i birbirine bağlayan kanal 1869 yılında açılmıştır. 161 km uzunluğundaki kanalın genişliği 70125 m arasında değişir. Yapımı uzun süren Süveyş Kanalı, Ortadoğu petrollerini Akdeniz üzerinden Avrupa’ya taşınmasını sağlayan önemli su yollarından birisidir. Mısır devletinin yönetiminde olan kanalın derinliği çok fazla olmadığı için ağır tonajlı gemilerin geçiş yapması zordur. Dünyada kapakları olmayan en uzun kanaldır. Elektronik radar ağı ile gemi geçişleri takip edilir.
3- Don Volga Kanalı
Hazar Gölü ile Karadeniz’i birbirine bağla yan kanal, Don ve Volga Irmağı arasındadır. İki ırmağın birleştirilmesi fikri ilk olarak Osmanlı zamanında Sokullu Mehmet Paşa tarafından düşünülmüş ancak kanalın açılması 1952 yılında Ruslara kalmıştır. Yaklaşık 102 km uzunluğa sahip olan bu su yolu ile Hazar Denizi’nden yola çıkan bir gemi, önce Karadeniz’e oradan da Akdeniz’e inerek okyanuslara yelken açabilir.
4- Korint Kanalı
Yunanistan ile Mora Yarımadası’nı ayıran kanaldır. Kanalın dar olması büyük gemilerin geçişini zorlaştır. Daha çok küçük kuru yük gemilerinin geçiş yaptığı kanaldır.
5- Kiel Kanalı
Kuzey Denizi ile Baltık Denizi’ni bir birine bağlayan en güvenli kısa ve ucuz bir su yoludur. 103 m genişliği 11 m derinliği olan kanal üzerinde, tam olarak yedi köprü bulunur. 19071914 yılları arasında yapılan genişletme çalışmaları ile kanaldan savaş gemilerinin geçişi de sağlanmıştır.