Beyin Pili Nedir? Hangi Hastalıklar İçin Kullanılır?
Beyin pili nedir, Parkinson hastalığı, epilepsi gibi hastalıkların çözümü için en etkili yöntem olarak doktorlar tarafından beyin pili tavsiye edilmektedir.
İstemsizce gerçekleşen hareketlerin kontrol altına alınması işlemlerinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Uygulamaları 1980 yılında başlamıştır. Olumlu sonuçlarla ile beraber gelişerek günümüze kadar gelmiş bir tedavi uygulamasıdır.
Beyin Pili Nedir?
Beyin pili nedir sorusunun yanıtında beyin pili için nörolojik hastalıklar arasında yer alan istemsiz harekete neden olan olguların tedavi yöntemidir. Yıllardır olan tedavi için uzman hekimlerin kontrol ve muayenelerine gerek vardır. Hastanın tedavi için uygun olup olmamasıyla operasyon süreci başlar.
Hangi Hastalıklar İçin Kullanılıyor?
Beyin pili parkinson hastalığı başta olmak üzere epilepsi, distoni –vücudun istemsiz olarak kasıldığı hastalık türü-, tremor ve huntington gibi birçok hastalıkta etkilidir. Genel olarak hareket koordinasyonunda bozukluğa sahip olan hastalıklarda hastanın ilaçlara direnç göstermesi durumunda etkilidir.
Ameliyatı Başarılı Sonuç Alıyor mu?
Beyin pili operasyonlarında yüzde altmış illa yüzde seksen arasında başarılı olması mümkün olmaktadır. Hastaya göre bu yüzdelik oranlarda değişim yaşanır. Beyin pili hastalığın tedavisi için değil hastanın genel olarak istemsiz hareketler sonucunda yaşam kalitesini artırmak ve ilaçların yan etkilerinden korumak içindir.
Beyin Pili Nasıl Uygulanıyor?
Operasyonu lokal ile başlayıp genel anestezi ile devam etmektedir. Doktorlar Öncelikle daha önceden belirledikleri alanlara elektrotları beyinden açılan iki küçük delikten gönderir. Bu alanda rahatlama olup olmadığını lokal anestezi altında takip ederler. Akabinde ise beyin bataryasının köprücük kemiği alanına yerleştirmeleri aşamasında genel anestezi uygulanır. Ortalama olarak 3 saat süren operasyon hastanın durumuna göre daha uzun süre de alabiliri. Beyin pili operasyonu sonrasında hasta odasında kalır. Aynı gün öğleden sonra beslenmeye başlar. Ertesi gün tüm tetkikler ve kontrollerden sonra taburcu olabilir.
Beyin Pili Değiştirilebiliyor mu?
Beyin pili bitmeden değişimi gerekir. Lokal anestezi ile kısa sürede herhangi bir problem yaşamadan değişim söz konusudur. Aynı zamanda şarjlı beyin pilleri de vardır. Bu pilleri de mutlaka şarjları bitmeden önce şarj etmek gerekir. Teknolojinin gelişimine paralel olarak bu tedavi yöntemi de muhakkak ilerleme ve değişim gösterecektir.