Durumsallık Yaklaşımı ve Örgüt Yapısı (Detaylı)
Durumsallık Yaklaşımı, yönetimde “en iyi yöntem” olmadığını ve “en iyinin” içinde bulunulan duruma göre değiştiğini öne sürer.
Bu yaklaşımda, yönetimin evrensel olduğu düşüncesi kabul edilmez. Buna göre her durum, farklı bir yönetim tarzı gerektirir. Kendinden önce gelen yönetim teorilerinin bir sentezidir. Yani çeşitli durumlarda diğer yönetim yaklaşımları bağımsız ya da karma şekilde kullanılabilir.
Organizasyon yapısı, teknoloji ve çevre üzerinde durmuştur. Liderlik davranışlarında, başarının farklı değişkenlere (çevre, rekabet, pazar koşulları gibi…) bağlı olduğu düşüncesi hâkimdir. Bu yaklaşıma göre her ortamda geçerli bir liderlik biçimi yoktur.
Durumsallık yaklaşımı “kurallara göre yönetim anlayışı”ndan, “durumlara göre yönetim anlayışı”na geçilmesini öngörmektedir. Durumsallık yaklaşımına göre değişik durumlar, yönetimde başarılı olmak için değişik kavram, teknik ve davranışları gerektirir.
Bu yaklaşım ile örgütlerin karşılaştıkları sorunlara tek bir yönetim anlayışıyla değil, farklı anlayışlarla yaklaşıldığı görülür.
Bu yaklaşım, organizasyonu bir sistem olarak ele alır. Örgüt yapısını, çeşitli iç ve dış şartlar arasındaki ilişkilere göre şekil alan bir yapı olarak görür. Durumsallık Yaklaşımında yönetim sorunları, iç ve dış faktörler de dikkate alınarak incelenmektedir.
Durumsallık Yaklaşımında Dışsal ve İçsel Faktörler
1- Dışsal Faktörler
- Hizmet Alanlar
- Pazar Koşulları
- Rekabet
- Devlet
2- İçsel Faktörler
- Faaliyet Alanı
- Kullanılan Teknoloji
- Hedefler
- İşletmenin Büyümesi
- Örgüt Yapısının Değişmesi
- Personel
“Durumsallık Yaklaşımı, Sistem kavramının önemli bir yönünü teşkil etmektedir. Buna göre, modern teori, otorite, liderlik, değişme vb. gibi “organizasyonlarda davranış” konularına mutlak ve basit değişkenler olarak değil, çeşitli durumlara, işin, görevin, teknolojinin, kültürel ve sosyopolitik çevrenin bir fonksiyonu, diğer bir deyişle birçok değişkenin sonucu olarak bakmaktadır”
Bu terim ilk defa 1967 yılında çevre koşullarındaki belirsizlik ve değişkenliklerin organizasyonlara olan etkilerini tartışan Paul Lawrence ve Jay Lorsch tarafından kullanılmıştır.
Durumsallık yaklaşımının diğer bir özelliği de büyük ölçüde araştırma sonuçlarına dayanmasıdır. Durumsallık yaklaşımı adı altında ele alınan görüşlerin ortaya çıkmasını sağlayan önemli araştırmalar yapılmıştır.
[wp-faq-schema title=”Durumsallık Yaklaşımı hakkında kısa bilgiler” accordion=1]