Yaşam

Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kahramanmaraş Pazarcık merkezli yaşanan felaketin ardından yurttaşların aklındaki sorulardan biri de evim depreme dayanıklı mı sorusudur. Evinizin depreme dayanıklı olup olmadığını nasıl öğrenebileceğini sizler için araştırdık.

Deprem Dayanıklılık Testleri

Binaların depreme dayanıklı olup olmadığının anlaşılması için uzman bir ekibin evin kolonlarını, zeminini ve duvarlarını detaylı bir şekilde incelemesi gerekiyor. Depreme dayanıklılık testleri, bağımsız araştırma şirketleri ya da belediye ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.

Betonarme bina depreme dayanıklı mı?

Betonarme inşaat, birdöküm (monolitik) olduğundan, çelik, ahşap ve önüretimli betonarmede olduğu gibi bağlantı sorunu yoktur. Deprem dayanımı açısından betonarmeyi diğer malzemelerden üstün kılan en önemli özellik de budur.

Binanın riskli olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Lisanslı kurum ve kuruluşları Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri? nden öğrenebilirsiniz. Tespit başvurusundan sonra lisanslı kurum ve kuruluşlar, belli bir ücret karşılığında bina risk raporu hazırlıyor. Bu rapor, 7 gün içinde belediyeye gönderiliyor. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Bir binanın ömrü ne kadardır?

Bina yaşı öğrenme yolları diye baktığımızda binanın bulunduğu ilçenin, belediyesi ya da tapu müdürlüğüne giderek o binaya ait olan ruhsatı göstererek yapı kullanım izin belgesi sorgulayabilirsiniz. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Evim Depreme Dayanıklı Mı ?
Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Bir binanın depreme karşı dayanıklı olması için neler gerekir?

  1. Proje Aşaması …
  2. Su Yalıtımı …
  3. Kaliteli Malzeme Kullanımı …
  4. Temel ve Kolonlar. …
  5. Hasar Raporu. …
  6. Dayanıklılık Testi. …
  7. Gözlem.

Hangi beton depreme dayanıklıdır?

C35 beton, inşaat sektöründe kullanılan en dayanıklı beton sınıfları arasında yer almaktadır. Bu betonun 1 cm2 si 325 kiloluk yüke dayanan özelliği ile depreme karşı dayanıklıdır. C35 beton kullanılarak yapılan binalar, depreme ve diğer doğal yahut yapay olumsuzluklara karşı dirençlidir. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Prefabrik ev depreme dayanıklı mı?

Prefabrik Evler deprem güvenilirliği açısından en sağlıklı yapılar arasında gösteriliyor. Deprem sonrası acil yerleşim yapıları olarak da tercih edilen prefabrik konutlar doğru uygulandığı taktirde deprem anı ve sonrasında zarar görmeden ayakta kalabiliyor. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Çelik ev depreme dayanıklı mıdır?

Betonarme binalara göre daha hafif olması ve perçinli sistemle birlikte birleştirilmesinden dolayı deprem anında esner fakat yıkılmaz. Yapılan bilimsel araştırmalar ışığında çelik konstrüksiyon ve çelik yapıların 8.9 depremine karşı dayanıklı olduğu kanıtlanmıştır. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Yığma taş ev depreme dayanıklı mı?

Yığma yapılar bazı açılardan üstün olmalarına karşın, çok ağır olmaları ve deprem gibi dinamik ve yatay yüklere dayanımlarının az olması nedeniyle, genellikle depreme dayanıklı yapı olarak nitelendirilmezler. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Ahşap evler depreme dayanıklı mı?

Diğer yapı malzemelerine göre, depreme karşı önemli avantajları olan ahşap yapı, depremde daha güvenli yapı sistemlerindendir. Ahşap, sağlam ve hafiftir. Ahşap yapı iskeletinde çok sayıda eleman ve çivili birleşme yeri olduğundan kuvvetleri abzorbe eden çok miktarda yük yolu vardır. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

e-Devlet Üzerinden Deprem Riski Sorgulama Nasıl Yapılır?

  •  Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır.
  •  Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir.
  •  Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur.
  •  Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir.
  •  İl ve ilçe ile beraber köy ya da mahalle üzerinden bilgiler eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır.

Bu bilgiler girildikten sonra ise kolayca işlem yapılabilir ve deprem riski sorgulama gerçekleştirilebilir. Özellikle Türkiye deprem tehlike haritasının sol üst köşesinde detaylı olarak adres girme kısmı bulunur. Bu bölümden gerekli bilgiler kısa bir süre içerisinde yazılabilir ve oturma bölgesinin deprem riski anlaşılabilir. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Riskli bina sorgulaması, belediyelere başvurularak kolayca gerçekleştirilebiliyor. Belediye sorgulamalarında binana ait risk raporu bulunmaması, binanın güvenli olduğu anlamına gelmiyor. Zira bina deprem testinin yapılmamış olması da belediyede risk kaydı çıkmamasına yol açabiliyor. Bu sebeple, binan için herhangi bir çalışma yapılmamışsa bu testler için başvurman öneriliyor. Fay hattı sorgulama işlemleri ise internet üzerinden kolayca gerçekleştiriliyor. Yaşam alanının altından ya da yakınlarından fay hattı geçtiğini fark edersen deprem önlemlerini almaya hız kazandırmanda yarar bulunuyor. Binana deprem dayanıklılık testi yaptırman ve binan riskli bulunursa tahliye işlemlerini başlatman için tüm kat maliklerinin ortaklaşa hareket etmesi isteniyor. Bu sebeple deprem tedbir süreçlerini başlatırken daire sahiplerini organize etmen de büyük önem taşıyor. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Türkiye Deprem Risk Haritası

Evim Depreme Dayanıklı Mı ?
Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Deprem Açısından En riskli iller

Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik,

Sakarya, Kocaeli, Düzce, Hatay, Kırşehir, Bolu, Karabük,

Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Çanakkale,

Tunceli,  Bingöl, Muş, Hakkari, Siirt, Osmaniye, Kırıkkale

İstanbul(1 ve 2.bölge), Şırnak, Bitlis, Adıyaman, Kahramanmaraş, Van,

Tekirdağ, Zonguldak, Antalya, Afyon, Samsun, Erzurum,

Ardahan, Kars, Iğdır, Batman, Diyarbakır, Elazığ,

Malatya, Adana, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Ağrı, Çankırı, Çorum

Deprem Açısından Orta derece deprem riski yüksek olan iller

Eskişehir, Antalya, Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop,

Samsun, Ordu, Giresun,  Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana(Bazı bölgeler),

Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya ve Mersin.

Deprem Açısından riski en düşük olan iller

Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin,

Kırklareli, Ankara, Nevşehir, Edirne, Adana, Niğde, Konya, Aksaray,

Karaman

Ücretsiz Bina Deprem Testi Belediye

İstanbul için binatespiti.ibb.istanbul linkini tıklayarak bina tespit projesine inceleme talebi formunu doldurarak başvurabilirsiniz. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Bina Tespiti Projesi Nedir ?
Hızlı Tarama ile bina tespiti projesinin amacı, İstanbul’daki mevcut yapı envanterinin Deprem Master Planı’nda açıklanan ikinci kademe değerlendirme yöntemlerini kullanarak, mümkün olan en hızlı şekilde deprem risk durumlarını tespit ederek bölgelerin durumunu ortaya koymaktır. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?
Öncelikli olarak Avcılar ve Silivri ilçelerinde başlayan bu çalışma, İstanbul’un diğer 37 ilçesine yayılmıştır.
Deneyimli teknik personellerden kurulu ekiplerle ziyaret edilen binalarda, Deprem Master Planı’nda tanımlanan ikinci değerlendirme yöntemleri için kullanılacak olan değerlerin ölçümleri gerçekleştirilmektedir.
Bu değerlerin belirlenmesi için ofiste zemin ve depremsellik verilerinin tespit edilmesi, sahada ise;
  • Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,
  • Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,
  • Kolon-kiriş ve kat ölçüleri alınarak kat planının çıkarılması,
  • Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,
  • Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti,
işlemleri yapılarak veri toplanmaktadır. Bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için “deprem güvenlik oranı” tespit edilir. Bu oran ile binaların risk durumlarını ortaya koymak mümkün olacaktır.
Binada yapılan tespitlerden sonra oluşturulan ekip, tamirat işlemlerini gerçekleştirmektedir. Evim Depreme Dayanıklı Mı ?
Evim Depreme Dayanıklı Mı ?
Evim Depreme Dayanıklı Mı ?

Riskli Yapıların Tespiti için Yetki Verilen Kurum ve Kuruluşlar

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu