Girişimci Olabilir miyim? Diye Sor Kendine!
Kendinize “Ben girişimci olabilir miyim?” diye sorduğunuzda; “Evet, ben kişisel özelliklerimle, aldığım eğitimle, bilgi ve becerilerimle, cesaretimle girişimci olmalı, kendi işimi kurup mal veya hizmet üretmeli ve para kazanmalıyım. Geleceğim için ben bu riski alabilirim” diyorsanız girişimci olmak için en büyük engeli aşmış olacaksınız. Bu engeli aştıktan sonra maddi, teknik, beşeri birtakım faktörleri bir araya getirmeniz ve çevrenizdeki insanlara bu inancınızı ispatlamanız gerekir.
“Ben girişimci olabilir miyim?” sorusunu cevaplayabilmek için bazı analizler size yardımcı olabilir. Bu analizlerin en önemlisi SWOT (Strenghts-Weaknes ses-Opportunities-Threats) analizidir. FÜTZ (Fırsatlar, Üstünlükler, Tehditler, Zayıflıklar) analizi olarak da bilinen bu analiz; kişi, kurum, olay veya sorun için yapılır.
Bu analizde güçlü ve zayıf olan içsel faktörler tespit edilir, aynı zamanda dışarıdan gelen tehditler ve fırsatlar belirlenir. Burada önemli olan, güçlü yönleri devam ettirmek, zayıf yönleri güçlendirmek, fırsatları görüp değerlendirmek ve tehditlerin etkilerini en aza indirgeyebilmektir.
Girişimcilik Örnekleri
1- Başarılı Girişimcilik Örnekleri
Toplum açısından girişimciliğin önemi büyüktür. Girişimciler; pazar koşullarını, değişen talebi, üretim tekniklerini, finans kaynaklarını iyi takip etmelidir. Ancak piyasa analizini yapabilen girişimciler başarılı olabilir. Doğru yerde, doğru zamanda olmayan ve doğru kararlar veremeyen girişimciler ise başarısız olmaya mahkumdur.
Günümüzdeki başarılı girişimcilik örnekleri incelendiğinde şu özelliklere sahip oldukları görülmektedir. Bunlar:
- a) Fırsatların Doğru Bir Şekilde Tespit Edilmesi: Başarılı girişimciler çevrenin ortaya çıkardığı fırsatları doğru bir şekilde görebilirler.
- b) Doğru Kararların Alınması: Başarılı girişimciler zamanında doğru karar verebilmeleri ile bilinirler.
- c) Yatırım Öncesi Doğru Fizibilite Etüdü (Yapılabilirlik Çalışması) Yapılması: Başarılı girişimciler proje fikirlerini hayata geçirmeden önce fizibilite etüdü yaparlar ya da uzman kişilere yaptırırlar.
- ç) Başarılı Yönetim ve Organizasyon: Başarılı girişimcilik örneklerinde girişimcilerin başarılı birer planlamacı, uygulayıcı ve denetleyici olduğu görülür.
- d) Yeterli Sermayenin Bulundurulması: Sermaye ticaret hayatının temel kaynaklarından biridir. Yapılacak işe uygun ve yeterli sermaye temin edilmesi başarılı girişimciliğin temel özelliklerindendir.
- e) Finans Kaynaklarına Yakın Olması: Girişimcilerin bazen ticari faaliyetlerde ek finans kaynakları bulması gerekebilir. Başarılı girişimciler finans kaynaklarına her zaman daha yakındır.
- f) Rekabetin Yapıcı Olması: Yapıcı rekabet yani sürekli iyileşmeyi ve gelişmeyi tetikleyen rekabet başarılı girişimcilik için gerekli faktörlerden biridir.
- g) Yatırım Yapılan Alanın Kârlı Olması: Girişimcilikte yatırım yapılan alanın kâr potansiyeline sahip olması sektörde başarılı olmanın temel şartlarındandır. Kârlı bir alanda girişim başarılı bir şekilde sürdürülebilir.
- ğ) Belirsizliklerin Az Olması: Başarılı girişimcilikte düşük belirsizlik vardır. Belirsizlik ortamlarında ticari faaliyetler uzun vadede başarısızlıkla sonuçlanır.
- h) Ekip Çalışması: Girişimcilerin başarılı olmasında ekip ruhu önemlidir.
Girişimci Okuma Metni
EN YOKSUL KÖYDÜ, İHRACATÇI OLDU
Amasya’nın en yoksul köyleri arasında gösterilen Suluova’ya bağlı Boyalı köyünün, başladığı kiraz üretiminde şimdi ihracata yöneldiği bildirildi.
Boyalı Köyü S.S Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ercan Ak, yaklaşık 4 yıl önce kurulan kooperatifin kısa sürede büyük bir başarı elde ettiğini, Boyalı köyüne bu 4 yıl içinde sulama göleti, damlama sulama ve ihracata yönelik desteklemelerin yapıldığını anlattı.
Boyalı köyünde geçen yıl ihracata yönelik Lambert, 0900 ve Napolyon cinslerinden olmak üzere 600 tonun üzerinde üretim yapıldığını kaydeden Ak, üretimin 500 tonluk kısmının ihraç edildiğini, geri kalan kısmının ise iç pazarda değerlendirildiğini söyledi.
İnternet üzerinden de kiraz ihracatı anlaşması sağladıklarını belirten Ak, köyde 25 bin civarında meyve veren kiraz ağacı olduğunu kaydetti. Son 4 yıl içinde yarısı devlet, yarısı üretici kaynaklı yarı bodur ihracata yönelik 30 bin kiraz fidanı dikildiğini bu fidanların da üretime katılmasıyla birlikte kiraz üretimlerinin önümüzdeki beş yıl içinde 600 tondan 2 bin tona çıkmasının beklendiğini ifade eden Ak, yaklaşık 50 hanelik köyde herkesin ihracata yönelik kiraz kalitesinde ürün yetiştirebilmek için çaba sarf ettiğini ifade etti.
Hedeflerinin daha çok Avrupa ülkesine kiraz ihraç etmek olduğunu, bunun için üreticilerin her geçen gün kendisini yenilediğini ve tarımsal çevrelerden eğitim başta olmak üzere çeşitli destekler aldıklarını söyleyen Ak, Almanya ve İngiltere gibi pek çok Avrupa ülkesine, Rusya ve Ukrayna’ya kiraz ihraç etmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı. Ak, daha önce fakir olarak Amasya il genelinde ilk üçün içinde gösterilen Boyalı köyünün bugün zengin bir köy olduğunu, her geçen gün de zenginleşmeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.
https://www.haberler.com/ekonomi/kiraz-bir-koyun-kaderini-degistirdi-haberi/
2- Başarısız Girişimcilik Örnekleri
Tüm girişimlerin başarılı olması mümkün değildir. Başarısız örnekler de başarılı örnekler kadar çoktur. Hatta bazı bilim adamları başarılı girişimcilerin hayatlarında hiç olmazsa bir kere başarısız olması gerektiğini söylemektedirler.
Bu elbette tartışılabilir bir konudur. Aslında başarısız örnekler birer tecrübe olarak da değerlendirilebilir. Genel olarak girişimcilikte başarısızlığa sebep olan unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- a) Kuruluş Yerinin İyi Seçilmemiş Olması: Kuruluş yeri seçimi, pazara yakınlık, ham maddeye yakınlık, iş gücüne yakınlık, ulaşımın kolay olması gibi etkenler bazen bilinçsizlikten bazen de farklı yaklaşımlardan dolayı başarısızlıkla sonuçlanabilir.
- b) Sermaye Yetersizliği: Girişimcilerin en önemli başarısızlık nedenlerinden biri de sermaye yetersizliğidir. Ayrıca yüksek fiyatlı kredilerin ödenmesinde zorluklar yaşanabilir.
- c) Ticaret Bilgisinin Yetersizliği: Girişimcilerin bir kısmı aileden gelen bilgiye sahipken bir kısmı da eğitim alarak ticari bilgiye sahip olurlar. Eğitim almamış veya aileden gelen faktörlere sahip olmayan kişilerin girişimleri başarısızlıkla sonuçlanabilir.
- ç) Yetersiz Zaman: Dinamik piyasalarda tüketici istekleri çok çabuk değişebilir. Bunun için girişimcinin hızlı karar alması risk doğurabilir veya fırsatları kaçırmasına neden olabilir. Küçük işletmelerde girişimcinin birçok görevinin olması da zaman darlığı yaşanmasına neden olabilir.
- d) Rekabet Faktörlerinin Göz Önüne Alınmaması: Pazara yeni giren girişimcilerin, kendi kaynaklarıyla birlikte rakipleri ve piyasa yapısını göz önünde bulundurmadan hedef belirlemesi başarısızlık yaşanmasına neden olabilir.
Sizde kendinize “Girişimci Olabilir miyim?” diye soruyorsanız sorunuzun cevabını bulabilmek için risk almaktan korkmayın.