Güneş’in Eşlek Kon Sayıları
Eşlek ile tutulum çemberinin kesim noktalarına ılım noktaları (ekinoks) denildiğini öğrenmiştiniz. Şimdi Güneş’in bu noktalardaki eşlek kon sayılarını inceleyelim.
Güneş, Koç takımyıldızındadır.
Sağ açıklık (a) = 0sa
Dik açıklık (δ) = 0˚
Güneş, Yengeç takımyıldızındadır.
Sağ açıklık (a) = 6sa
Dik açıklık (δ) = ε = 23˚27’
Güneş, Terazi takımyıldızındadır.
Sağ açıklık (a) = 12sa
Dik açklık (δ) = 0˚ dir.
Güneş, Oğlak takımyıldızındadır.
Sağ açıklık (a) = 18sa
Dik açıklık (δ) = – ε = -23˚ 27′ dir.
Aşağıda, coğrafi kon düzeneğinde A noktası için coğrafi kon sayıları gösterilmiştir. A noktasının günlük çemberinin değişimi sizce ne anlama gelmektedir? Şimdi bu sorunun cevaplarını vermeye çalışalım.
Aşağıda farklı enlemlere ait şekiller verilmiştir. Şekilleri inceleyiniz.
ϕ = 30˚için çizilen gün ve gece yaylarının uzunluklarını karşılaştırdığınızda gün yayının daha uzun olduğunu fark etmiş olmalısınız. Buna göre ϕ = 30˚ enleminde bulunan nokta-larda, 22 Haziran’da gece süresinin gündüz süresinden kısa olduğu söylenebilir.
ϕ = 60˚ için çizilen gün ve gece yaylarının uzunluklarını karşılaştırdığınızda gün yayının daha uzun olduğunu fark etmiş olmalısınız. ϕ = 60˚ enleminde bulunan noktalarda, 22 Haziran’da gece süresinin gündüz süresinden kısa olduğu söylenebilir.
22 Haziran için çizilen yukarıdaki iki şekli karşılaştırdığınızda ϕ değerinin küçüldükçe gece süresinin uzadığını, gündüz süresinin ise kısaldığını fark ettiniz mi?
Şekilde kuzey enlemli bir gözlem yerine ait gece ve gündüz süreleri gösterilmiştir. Bu sürelere ait çizelge aşağıda verilmiştir. Çizelgeyi inceleyelim.