Hafif yaralanmalarda ilk yardım nasıl yapılır?
Hafif yaralanmalarda yapılacak ilk yardım uygulamaları farklıdır. Hafif yaralanmalarda yaralanan kişi ve yakınındakiler de ilk yardım yapabilir. Bu nedenle bir yaralanmanın hafif yaralanma olup olmadığına karar verebilmek önemlidir. Sıyrık, bere, çürük ve ezik gibi yaralara hafif yaralar, bu yaralara neden olan yaralanmalara da hafif yaralanmalar denir.
Hafif yaralar önemli bir sağlık sorunu değildir. Ancak yaranın mikrop kapmasını önlemek ve yaranın iyileşme süresini kısaltmak için doğru müdahale edilmelidir.
İlk yardım uygulamalarında öncelikli amacın hastaya, yaralıya zarar vermemek olduğu unutulmamalıdır.
Hafif yaralanmalarda kişi kendisine ilk yardım uygulayabilirse de mecbur olmadıkça tek başına yapmamalıdır. Aile büyüklerinden, arkadaşlarından veya öğretmeninden yardım istemelidir.
Hafif yaralanmalar neticesinde oluşan morarma ve şişmeyi önleyebilmek için yaralanmış bölgeye soğuk uygulaması yapılmalıdır. Bunun için bir bez, havlu veya poşet içine koyulan buz yaralanmış bölgeye uygulanır.
Bu uygulama morarma ve şişliğin azalmasını sağladığı gibi duyulan acının azalmasını da sağlar. Solunum hayati bir fonksiyon olduğu için kısa süreli durması bile önemli sorunlara neden olabilir.
Öyle ki solunumun 1 dakika durması bile kalp atışında düzensizlik oluşmasına neden olmaktadır. Solunumun 1-4 dakika durması ise beyinde hasar oluşma sınırıdır.
Solunumun 4-6 dakika durması hâlinde beyinde hasar oluşur. Solunumun 6-10 dakika durması ise beyinde ağır hasar oluşması için yeterlidir. Bu nedenle özellikle küçük çocukların solunum yoluna kaçabilecek cisimlerle oynamasına izin verilmemelidir.
Zira her yıl pek çok çocuk boğazına kaçan oyuncak veya oyuncak parçalarının solunum yolunu tıkaması nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Solunum yoluna kaçan cisim çıkarılamıyorsa resimde görüldüğü gibi kazazedenin sırtına, iki küreğinin arasına 5-7 kez orta sertlikte vurulur.
Solunum yolu yine de açılmadıysa kazazedeye arkadan sarılarak gövdesi kavranır. Bir el yumruk yapılarak, başparmak çıkıntısı midenin üst kısmına, göğüs kemiği altına gelecek şekilde konur.
Diğer el ile yumruk yapılan el kavranır. Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu hareket yabancı cisim çıkıncaya kadar 5-7 kez tekrarlanır.