Sosyoloji

Türk ve İslam Kültürünün Dünya Uygarlığına Katkıları

Türk ve İslam kültürü ‘ nün dünya uygarlığına katkıları çok geniş bir konudur. Bu konuda öne çıkan bilim insanlarından bazıları İbn-i Sina, el-Cezerî ve Mimar Sinan‘dır.

Tıp biliminin kurucusu İbn-i Sina, ağırlıkla tıp ve felsefe alanında olmak üzere 200 civarında kitap yazmıştır. Batılılarca Orta Çağ modern biliminin kurucusu veya hekimlerin önderi olarak bilinmektedir. Tıp alanında yedi asır boyunca temel kaynak eser olarak kullanılan “el-Kanun fi’t-Tıb” (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiştir. Bu kitap Avrupa üniversitelerinde 17. yüzyılın ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur. Değişik konularda 450 makale yazan İbn-i Sina’nın 240 makalesi günümüze ulaşmıştır. Bu makalelerin 40’ı tıp, 150’si felsefe üzerinedir.

Modern bilimin kurucularından olan büyük mucit el-Cezerî, dünya bilim tarihi açısından bugünkü sibernetik veya robot biliminde çalışmalar yapan ilk bilimci olarak kabul edilir. Tasarladığı ve yaptığı otomatik makineler günümüz mekanik veya sibernetik bilimlerinin temel taşlarını oluşturmaktadır. el-Cezerî’nin en önemli eserleri arasında mekanik saatler gelmektedir. Bu saatleri oluştururken hidromekanik etkilerle denge kurma yöntemini kullanarak günümüzde bile görenleri hayran bırakan karmaşık sistemler oluşturmayı başarmıştır.

Osmanlı mimarisi, Büyük Üstad Mimar Sinan’la birlikte arayış aşamasından klasik dönemine geçmiştir. Mimar Sinan Doğu medeniyetiyle birlikte Batı medeniyetiyle de ilişki kuran bir mimari üslup ortaya koymuştur. Onun mimari eserleri kendinden sonraki sanatçıların eserlerini de etkilemiştir.

İbn-i Sina, el-Cezerî, Mimar Sinan
İbn-i Sina, el-Cezerî, Mimar Sinan

Beytül Hikme (Hikmetler Evi), 9. yüzyılda, Bağdat’ta kurulan kütüphane veya çeviri merkezinden oluşan bir bilim merkezidir. Bu bilim merkezinde özellikle Yunanca, Hintçe, Farsça ve Latince eserlerin çevirileri yapılmıştır. Bunlardan bazıları Pisagor, Platon, Aristoteles, Hipokrat, Öklid, Galen, Sokrates gibi ünlü düşünürler ve bilim insanlarıdır. Beytül Hikme’de sadece çeviri yapılmamış aynı zamanda, düşünceler de derinlemesine incelenmiştir.

Beytül Hikme (Hikmetler Evi) 9. yüzyılda kurulmuştur (temsilî).
Beytül Hikme (Hikmetler Evi) 9. yüzyılda kurulmuştur (temsilî).

Kültürel tutumlar ve kültürler arası etkileşim Türk ve İslam kültürü

Türk ve İslam kültürü , her toplumun o toplumu diğerlerinden ayıran bir millî kültürü vardır. Bununla beraber toplumların kendi içinde farklı kültürel özelliklere sahip gruplardan oluştuğu unutulmamalıdır. Teknolojideki gelişmeler sayesinde farklı ülkelerden ve kültürlerden bireylerin etkileşiminin günümüzde arttığı dikkate alınmalıdır.

Farklı kültürlere ait bireylerin veya grupların etkileşiminin sağlıklı ve barışçıl bir dille sağlanması gerekir. Kültürler arası etkileşim sayesinde bireyler veya gruplar farklı kültürlere karşı saygı ve müsamaha geliştirirler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu