Astronomi ve Uzay Bilimleri

Uzay Bilimleri ve Alt Alanları Nelerdir?

Evrenin Dünya atmosferi dışında kalan bölümünün uzay olarak tanımlandığını öğrenmiştiniz. Bu nedenle uzayla ilgili bütün çalışmaları uzay bilimleri başlığı altında toplayabiliriz.

Başlangıçta gök cisimlerinin, gökyüzündeki konumları ile ilgilenen sınırlı sayıdaki çalışmalar 19 ve 20. yy.da teknolojideki hızlı gelişmeyle beraber başlıca iki alana ayrılmıştır.

Uzay Bilimleri Çalışmaları

1- Gözlemsel Astronomi

Teleskop ve benzeri araçlar kullanarak gök cisimlerini gözlemlemeye dayanan uzay bilimidir.

2- Teorik Astrofizik

Astronomların gözlemlerini fizik terimleri ve teorik yaklaşımlar kullanarak modelleyen uzay bilimidir.

Gözlemsel astronomi ve teorik astrofizik birbirini destekleyen alanlardır. Konu alanı bakımından uzay bilimlerini aşağıdaki gibi alt alanlara ayırabiliriz:

Uzay Bilimleri Alt Alanları

1- Yıldız Bilimi

Yıldızların yapısını, yaşam süreçlerini kısaca yıldızlar ile ilgili bütün konuları içine alan alt alandır. Samanyolu’nda gözlemlenebilir 300 mil­yar, evrende ise en az 7.1022 yıldız olduğunu düşünürseniz bu alanda çalışan bilim insanlarının araştırma alanlarının genişliğini tahmin edebi­lirsiniz.

Yıldız Bilimi
Yıldız Bilimi

2- Gezegen Bilimi

Evrendeki gezegenlerin yapıları, oluşum şekilleri, gezegenler arası ortam vb. konu edinen alt alandır.

NASA’nın uzaya gönderdiği Kepler teleskobu, gezegen araştırmala­rında önemli veriler elde ederek bilim insanlarının çalışmalarına ışık tut­maktadır.

Gezegen Bilimi
Gezegen Bilimi

3- Galaktik Astronomi

Gök Adasal Bilim olarak da adlandırılan bu alt alan gezegenimizin de içerisinde bulunduğu Samanyolu gök adasını konu edinir.

Galaktik Astronomi
Galaktik Astronomi

4- Ekstragalaktik Astronomi

Samanyolu dışında kalan galaksileri konu edinen alt alandır. Yakın ve uzak ekstragalaktik astronomi olmak üzere iki alana ayrılmaktadır.

Ekstragalaktik Astronomi
Ekstragalaktik Astronomi

5- Kozmoloji

Evren bilimi olarak da adlandırılan bu alt alan bir bütün olarak evreni konu edinmektedir.

Kozmoloji
Kozmoloji

Uzay Araçları ve Yolculuk Bilimi

Jules Verne’in (Jül Vern, 1828-1905) 1865 yılında yayımla­nan Ay’a Seyahat adlı eseri insanoğlunun uzaya yolculuk konu­sundaki merakını yansıtmaktadır. Astronotik olarak da adlandı­rılan uzay araçları ve yolculuk bilimi 1950 yılına kadar kuramsal düzeyde iken aynı yıl Paris’te toplanan I. Astronotik Konferansı bu alandaki çalışmalara yeni bir boyut kazandırmıştır. 1957 yı­lında uzaya Sputnik-1 uzay aracının fırlatılmasıyla hız kazanan çalışmalar günümüzde hâlâ devam etmektedir. Astronotik, uzay araçlarının (insanlı veya insansız) yapımı, yolculuk koşulları vb. ile ilgilenir.

Uzaya Yolculuk
Uzaya Yolculuk

Uzay Kolonisi ve Savunması Bilimi

Dünya dışında uzayda kurulması düşünülen kolonilerin, kuruluş çalış­malarını, sürdürebilirliklerini, savunmalarını konu edinen bilim dalıdır.

Uzay kolonisi
Uzay kolonisi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu